Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 07. 2019. 08:39   >>  08:43

NIKŠIĆ

Kulturna scena u znaku Zahumlja i Muzeja i galerija

Nikšićka kulturna scena u julu biće u znaku javnih ustanova Zahumlje i Muzeji i galerije, koji su autori većinu od 19 programa, od kojih će jedan broj biti realizovan u okviru smotri stvaralaštva i u regionu.

Direktor JU Muzeji i galerije u Nikšiću, Jelena Đukanović, najavila je da će ponovo organizovati međunarodnu umjetničku radionicu „Sve boje Crne Gore – bojenje vune biljnim bojama II “, koju će unaprijediti i obogatiti novim sadržajima i učesnicima i ovog puta održati u obnovljenom, zaštićenom kulturnom dobru Kući Pekića u Šavniku od 22. do 26. jula.

”Manifestaciju ćemo početi izložbom „Početak početka“ i prikazati radove nastale na prošlogodišnjoj radionici. Učesnici manifestacije biće institucije i renomirani umjetnici, istraživači, profesori i studenti sa fakulteta i umjetničkih akademija iz Italije, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore”, saopštila je Đukanović na konferenciji za novinare u sali Nikšićkog pozorišta.

Prema njenim riječima, namjera organizatora je da kroz sublimaciju nauke, tradicije i umjetnosti doprinesu prezentaciji i popularizaciji ovdašnje kulturne baštine, autohtone flore i kreativnosti u umjetničkom izražavanju kako bi obogatili turističku ponudu nerazvijene opštine sa velikim potencijalima Šavnika, ali i Crne Gore.

Šavnik je, kaže ona, nezvanični centar Drobnjačke regije, nalazi se na sastavu tri rijeke Bukovica, Bijela i Šavnik na nadmorskoj visini 840 metara koja garantuje prijatnu klimu ljeti.

"Okolina Šavnika bogata je pašnjacima i šumama sa florom koju odlikuje ljekovito i pigmentno bilje. Tradicija u stočarstvu, posebno gajenju ovaca i obradi vune, koja se zadržala i ima tendenciju da se razvije, je još jedan razlog zbog koga smo odabrali Šavnik za održavanje ove manifestacije”, pojasnila je Đukanović.

Bojenje vune biljnim bojama i oblikovanje tekstila tradicionalnim zanatskim tehnikama, kako je predočila, procesi su koji su u saglasju sa savremenim ekološkim standardima, kojima se favorizuje korišćenje prirodnih materijala i tradicionalnih načina obrade tekstila.

”Industrijskom proizvodnjom sintetičkih boja za tekstil, koja obilježava XX vijek u popunosti prestaje upotreba biljnih boja. Danas je primjetno ponovno interesovanje za upotrebu prirodnih boja u procesima bojenja tekstila različitog porijekla zbog savremenih zahtjeva vezanih za zaštitu okoline i ljudskog zdravlja i sve češćih pojava alergijskih reakcija”, navela je Đukanović.

Proces odabira i pripreme biljnog materijala, ukazala je Đukanović, kao i obrade i bojenja vune, predenje, tkanje ili pletenje su atrakcija za publiku i turiste.

”Likovnost čitavog postupka, prezentacija tradicionalnih tehnika oblikovanja vune, kao i mogućnost učešća, posjetiocima pruža jedinstveno iskustvo”, ocijenila je Đukanović i dodala da je njihov prošlogodišnji projekat podržalo Ministarstvo kulture kroz Program zaštite kulturnih dobara, a ove imaju djelimičnu podršku Centru za kulturu Šavnik.

Na programu Nikšićke kulturne scene sa potpisom te nikšićke ustanove i Ambasade Mađarske počev od 10. jula u u galerijama “Nikola Prvi” i “Ilija Šobajić” biće organizovana i izložba “Mađarski trendseteri u istoriji fotografije”, čiji je autor kustos u Mađarskom fotografskom muzeju, Baki Gabor Peter.

JU Biblioteka Njegoš i Muzeji i galerije 26. jula prirediće autorsko veče multimedijalnog umjetnika iz Valjeva, Dejana Bogojevića, pod nazivom “Užarene promisli”, na kojoj će biti predstavljen ciklus od 40 djela, rađenih kombinovanom tehnikom i akrilom na platnu, kao i predočen njegov književni opus.

Urednik u JU Zahumlje i predsjednik Književnog kluba Poenta poetika, Goran Radojičić, saopštio je da će njihovi programi biti predstavljeni na smotrama u Kotoru, Podgorici, Skoplju i Novom Pazaru

Radojičić je podsjetio da u julu Književni klub Poenta poetika obilježava pet godina od osnivanja i najavio da sa aktivnostima nastavljaju i u avgustu predstavljanjem na Barskom ljetopisu kao i realizacijom programa u Nikšiću.

”Za kraj aktivnosti planiramo promociju trećeg broja Mozaika kako bismo uspješno zaokružili ovu lijepu priču”, rekao je Radojičić.

Koordinator programa Nikšićke kulturne scene, Kristina Radović, najavila je da će u julu Nikšićko pozorište u saradnji sa Crnogorskom kinotekom prikazati filmske klasike „Karakter“, „Eni Hol“ i „Strogo kontrolisani vozovi“.

U „Cinema 213“ premijerno će biti prikazan film koji je uradilo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, u okviru projekta Evropske unije (EU) Umrežavanjem do boljeg rada, koji je režirao Gojko Berkuljan.

Nikšićko pozorište je autor izložbe Crnogorska pozorišna povijest, autorke Slavojke Marojević, a Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić organizuje veče sjećanja na prve žrtve Trinaestojulskog ustanka u Nikšićkom kraju pod nazivom Kad su ginuli Magovčevići.

Nikšićka kulturna scena 2018 je novi programski koncept i nastavak Programa podrške razvoju kulture, koji se realizuju uz pomoć Vlade i Opštine Nikšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније