Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 19:11   >>  19:07

OD 24. DO 26. JULA

Festival uličnih performera ove godine u Tivtu

Festival uličnih performera InArt, ove godine održaće se od 24. do 26. jula u Tivtu.

"Kao i prethodnih godina, posebnu pažnju smo posvetili internacionalnom karakteru ove, kulturno-turističke manifestacije koja iz godine u godinu privlači sve veću pažnju. Ove godine imamo učesnike iz osam različitih zemalja, koji će nastupati na ulicama Tivta", navodi se u saopštenju.

Programski direktor festivala Ljubo Kaličanin kazao je na konferenciji za medije da će i ove godine publika vidjeti raznovrsne programe, kao posebno interesantne je izdvojio goste iz Italije Teatro dei Venti i goste iz Čilea Comani Depaso. 

Zaniljiv će, kako je rekao, Kaličanin biti i program za najmlađe, pored trupe Pilko Pilko iz Njemačke na festivalu će crnogorski glumac Sejfo Seferović premijerno izvesti predstavu Klovnovska posla.

Predstava koja se takođe našla u programu festivala i koja nikoga neće ostati ravnodušnog je Zalutali Metak.

Kaličanin je posebno istakao da je to što je festival InArt postao dio Evropske asocijacije festivala veoma značajno kako za sam festival tako i za razvoj kulturno turističkih sadržaja u Crnoj Gori.

„Zahvaljujući tome što je InArt prepoznat kao festival koji je prethodnih godina dao veliki doprinos u razvoju ulične umjetnosti u ovom dijelu Evrope, prisustvovaćemo prezentaciji projekata koje je finansirala Kreativna evropa. InArt je jedini festival koji pozvan ne samo iz Crne Gore već i iz regiona, a našli smo se među 25 drugih evropskih festivala. Na taj način nam se otvara mogućnost direktne saradnje sa drugim festivalima, koja bi mogla biti od velikog značaja ne samo za razvoj festivala već za ukupnu sliku koju o našoj zemlji šaljemo u Evropu i šire“, poručio je Kaličanin.

Dejana Stijepčević iz Turističke organizacije Tivta ocijenila je da činjenica da je festival InArt primljen u Evropsku asocijaciju festivala govori da se ideja koju smo podržali prije četiri godine razvija u pravom smjeru i da je prepoznata ne samo kod nas već i šire.

„Samim tim i grad Tivat dobija sve više na značaju u međunarodnim okvirima kao turistička destinacija. Projekti poput ovog i brojni drugi su dugoročni i zahvaljujući njima Tivat gradi imidž turističkog grada koji gostima uvijek nudi novo iskustvo, Kazala je Stijepčević.

Nina Vukčević kazala je da je NTO podržala festival od njegovog osnivanja, jer je prepoznat kao festival koji daje značajan doprinos turističkoj ponudi Tivta i Crne Gore.

Ovogodišnji ambasador InArt-a Vojo Cvetanovski iz Sjeverne Makedonije kazao je da je saradnja svih, kako lokalne zajednice i države ključna za uspjeh svakog festivala u regionu jer su budžeti evropskih festivala veliki i jedino na taj način možemo graditi kvalitetnu manifestaciju. 

Organizaciju festivala su podržali TO Tivat, Ministarstvo kulture, NTO

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније