Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

08. 07. 2019. 11:26 >> 11:29

CG NA SVJETSKOJ KULTURNOJ MAPI

Osnovan ITI Montenegro

Internacionalni tetarski institut (ITI), osnovan je i u Crnoj Gori, a njegova misija je kao i instituta u drugim zemljama, da slijedi ciljeve UNESCO-a kada je riječ o kulturi, obrazovanju i umjetnosti.

Centar ITI u Crnoj Gori nastao je zahvaljući inicijativi italijanskog ITI centra, koji se nalazi u gradu Leće, u regiji Pulja. ITI centar iz Italije, inače, jedan je od partnera u projektu ADNICH IPA CBC Italia-Albanija-Montenegro, u kome je Kraljevsko pozorište Zetski dom lider. Taj EU projekat zvanično je počet 2018, a trajaće do 2020. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, zvanična konferencija povodom osnivanja ITI Montenegro centra biće upriličena u februaru 2020. na Cetinju, a tokom naredne godine, u agendi novoosnovanog centra je regionalna ITI konferencija u cilju saradnje sa kancelarijama u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu.

"Cilj osnivanja Internacionalnog teatarskog instituta u Crnoj Gori - ITI Montenegro, je stvaranje organizacije koja počiva na tekovinama UNESCO-a i ciljevima koje ova organizacija sprovodi u sferi kulture, obrazovanja i umjetnosti. ITI Montenegro u svom radu staviće poseban fokus na jačanje kulturne scene u Crnoj Gori kroz promociju umjetnosti i umjetnika sa jasnom namjerom približavanja profesionalnim svjetskim standardima. ITI Montenegro svojim osnivanjem postaje dio svjetske organizacije, Internacionalnog teatarskog instituta, i služi kao platforma za promociju crnogorske kulture, razmjenu umjetnika i profesionalaca u sferi kulture i obrazovanja, na evropskom i svjetskom nivou" navodi se u saopštenju.

Kako podsjećaju, svake godine u svijetu se obilježava 27. mart, Međunarodni dan pozorišta i na taj dan u teatrima širom planete čita se poruka neke važne osobe iz umjetničkog svijeta. Bili su to Artur Miler, Jonesko, Pablo Neruda, Dario Fo, Piter Bruk i mnogi drugi. Od 1972. ova poruka, prevedena na jezike svijeta, putuje u sve krajeve gdje umjetnost živi, šalje je Internacionalni teatarski institut, a glavna ceremonija održava se u njegovom sjedištu u Parizu. 

"Premda poruku ITI-ja čitamo svake godine, do sada naša zemlja nije bila dio ove prestižne i najveće teatarske mreže, osnovane 1948, koja u svijetu ima preko 100 svojih centara. Osnivanjem ITI Montenegro, Crna Gora i zvanično je na mapi Internacionalnog teatarskog instituta, a njegovo sjedište je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju", zaključuju u saopštenju.

U ITI Povelji donesenoj u Pragu 1948. godine, između ostalog, stoji, da pozorišne i izvedbene umjetnosti predstavljaju unverzalni jezik ljudskog roda, koje povezuju mnoštvo ljudi na svjetskom nivou. Cilj ITI-ja je da osnaži održive kreativne aktivnosti u pozorištu, drami, plesu, muzici, u svim svojim formama, da ojača saradnju kulturnih djelatnika na nacionalnom i međunarodnom nivou, da uspostavi saradnju sa svim ITI centrima u cilju organizovanja festivala, kongresa, konferencija, performansa, izložbi, takmičenja na nacionalnom, međunarodnom i svjetskom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније