Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 07. 2019. 16:05   >>  16:03

PURGATORIJE U TIVTU

Predstavljena monografija "Milena Dravić ili ključ sna"

Monografija "Milena Dravić ili ključ sna" predstavljena je u okviru festivala "Purgatorije" u Tivtu. Autorka Anita Panić je mnoštvom detalja i arhivskom građom u sedam poglavlja predstavila život i karijeru jedne od najvećih glumica jugoslovenskog prostora.

Monografija "Milena Dravić ili ključ sna" predstavlja omaž jednoj od najvećih filmskih glumica nekadašnje Jugoslavije. Autorka Anita Panić ističe da je uprkos značaju koji je imala za kulturu, umjetnost i uticaju na ljude, ovo tek prva knjiga o velikoj glumici.

"Da je Milena Dravić možda živela u Parizu, Londonu ili Rimu, imala bi deset knjiga, jer ona to svojom karijerom zaista zaslužuje, ali dobro evo, uspjele smo da se na neki način lijepo družimo i rezultat tog druženja i mog rada je ova knjiga ovdje večeras pred vama", kazala je autorka monografije o Mileni Dravić Anita Panić.

O saradnji sa Milenom Dravić pisale su kolege reditelji među kojima su Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, brojni glumci: Rade Šerbedžija, Seka Sablić, Mira Furlan, kao i drugi članovi filmskih ekipa, jer je Milena smatrala da je film zajednički proizvod i da nikog ne smije izostaviti. Panić ističe da je u monografiji posebno dragocjen tekst koji je pisala sama Milena Dravić u kojem je objasnila koliko život glumaca često nije ni nalik glamuroznom.

"Onda je ona pisala fantastične stvari gdje je ona kao mlada glumica u tim partizanskim filmovima, da su ih tjerali da ulaze u rijeku sa 20 dublova na -15, da su dobijale upale pluća, da su bile bolesne, ali sve za film. Znači to su neke strašne stvari koje ljudi ne znaju ovako kada gledaju premijeru filma da je sve to tako glamurozno a nije, to je težak i naporan posao i upravo kroz ovaj jedan divan tekst koji je i romantičan i duhovit, Milena progovara o pozivu glumca", dodala je Panić.

Ova je godina značajan jubilej, šest decenija od prvog filma Milene Dravić – "Vrata ostaju otvorena". Od tada je snimila oko 170 filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i učestvovala u brojnim TV dramama, serijama i emisijama. Knjiga "Milena Dravić ili ključ sna" dio je edicije "Filmske monografije" koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније