Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

10. 07. 2019. 19:38 >> 19:36

NAFIJA LIHAREVIĆ

Poklonila Narodnom muzeju krajinsku nošnju

Nafija Liharević iz Bara uručila je danas Narodnom muzeju Crne Gore vrijednu donaciju – krajinsku žensku nošnju, koja će biti izložena u Etnografskom muzeju na Cetinju.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović kazala je da su rijetki trenuci kada institucije kulture dobijaju kao donaciju ovako vrijedne poklone i dodala da se nada da će donacija Nafije Liharević biti primjer i drugima da poklone svoje vrijedne primjerke koji će biti reprezentativno izloženi u Etnografskom muzeju, saopšteno je iz te institucije.

Ona je podsjetila da je Programom zaštite za 2019. Narodni muzej Crne Gore aplicirao kod Ministarstva kulture za sredstva kako bi se obogatio fundus Etnografskog muzeja vrijednim primjercima našeg etnografskog i etnološkog nasljeđa, kao i da je u toku izrada replika sličnih, ostalih crnogorskih nošnji i nabavljanja originala.

Nafija Liharević istakla je kako je nošnju poklonila Etnografskom muzeju u želji da svi oni koji posjete muzej mogu uživati u njenoj ljepoti. Ona je istakla da je dio nošnje pravila njena majka, a neke djelove ona, kao i da se radi o nošnji nevjeste.

Narodni muzej Crne Gore dobio je nedavno još dva vrijedna poklona i to žensku svečanu košulju, poklon člana Savjeta Narodnog muzeja Slobodanke Koprivice, kao i djelo poznatog nikšićkog slikara Mirka Brkuljana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније