Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 07. 2019. 12:22   >>  13:02

ISPRED KATEDRALE

Svečanim koncertom počeli Don Brankovi dani muzike

Svečanim koncertom ispred katedrale svetog Tripuna počeli su osamnaesti KotorArt Don Brankovi dani muzike. Festival koji će trajati do 13. avgusta otvoren je kompozicijama crnogorskih autora Ivana Marovića i Nine Perović koje su posvećene obilježavanju četiri decenije od zemljotresa u Crnoj Gori i opstajanju Kotora na Uneskovoj listi.

 

U programu koji su organizatori nazvali “Umjetnost sjećanja” učestvovali su i klapa Who See, te soprani Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović.

Festivalskim orkestrom je dirigovao maestro Julio Marić. Premijerno je prikazan i dokumentarni film Dušana Vulekovića, Priča o potresu. 

 

"Zemljotresi su samo jedan vid potresa koji nam se iznova vraćaju na ovom našem parčetu zemaljske kugle. Kada poredite dinamiku i amplitude života kroz te parametre života  ovdje nikada nije mirno, tj. dosadno, a složićete se da bi nekada baš tako trebalo da bude. Apelujem na sve vas da svojim posvećenjima zahvalnošću i divljenjima, zajedničkim učincima, bez obzira na razlike, da damo svoj doprinos. da sve potrese koji zavise od nas, a nije ih malo, svedemo na najmanju amplitudu kako nas taj skori, veliki zemljotres ne bi iznova morao učiti ljubavi", kazao je direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike Ratimir Martinović. 

Da je Kotor, zahvaljujući ovom festivalu postavo savremena kulturna scena na kojoj se pored prezentacije visokog umjetničkog stvaralaštva, odvija i svojevrsni dijalog između recentne kulture i bogatog nasljeđa, smatra ministar kulture Aleksandar Bogdanović. 

"Upravo je to ono što KotorArt čini brendom crnogorske kulture uzdižući ga iznad atrofiranih festivalskih retrospektiva. Želim da podsjetim na otvorenost Ministarstva kulture za svaki oblik saradnje u daljem razvoju KotorArta, prije svega na polju međunarodne afirmacije crnogorske kulture i umjetnosti", kazao je Bogdanović. 

 

Bogdanović je ukazao na nemjerljiv značaj festivala KotorArt, kao jedinstvene smotre u našoj državi.

Kako je rekao, impresivan je podatak da ovogodišnji festival KotorArt okuplja sa četiri programske cjeline, brojnim učesnicima iz različitih zemalja, konvencionalnim, ali i programima kojima se ispituju granice žanra.

“Sve to je dalo poseban kvalitet ovom festivalu, koji se, između ostalog, vaspostavio i kao svojevrsna radionica za muzička, scenska i teorijska istraživanja”, naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, upravo je to ono što KotorArt čini brendom crnogorske kulture, izdižući ga iznad atrofiranih festivalskih retrospektiva.

“Naručena djela kompozitora sa naših prostora, čija se premijerna izvođenja događaju upravo pred nama je ono što izdvaja muzički segment KotorArta, Don Brankove dane muzike, iz korpusa muzičkih festivala u okruženju, koji su dominantno utemeljeni na umjetničkoj muzici”, istakao je Bogdanović.

Ministarstvo kulture i ove je godine prepoznalo izuzetan značaj KotorArta što će, kako je kazao Bogdanović, uvijek biti praksa, imajući u vidu značaj i kvalitet tog programa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније