Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2019. 11:29 >> 11:28

PURGATORIJE

Urnebesna "Muzika na vodi" fascinirala gledaoce

Fascinantan muzičko-teatarski spektakl "Muzika na vodi" održan na lukobranu u Luštici Bay, kao prvi imersivni koncert u Crnoj Gori, oduševio je sinoć oko 300 gledalaca nesvakidašnjeg koncertno-pozorišnog djela interaktivnog sa publikom.

Veličanstveni vatromet po završetku programa u marini Luštica Bay, pod punim mjesecom, samo je reflektovao ogromno oduševljenje publike prvim imersivnim koncertnim projektom na ovim prostorima.

Koncert "Muzika na vodi" sa kojim se naizmjenično odvija pozorišni komad, održan je u sklopu festivala Purgatorije.

Muzičko teatarski projekat, zasnovan na istoimenom remek-djelu njemačkog kompozitora Georga Fridriha Hendla, izvelo je 22 muzičara, 5 glumaca i DJ umjetničkog ansambla ARS-INDUSTRIA.

Autorski tim ovog pilot projekta čine: Dmitrij Prokofjev (muzičko rukovodstvo), Zoran Rakočević (režija), Vanja Vukčević (dramski tekst), Tamara Vujošević (koreografija), Milica Piletić, Zoran Rakočević (dramaturgija), a producent je Ljubo Kaličanin.

"Kako bi publika što bolje apsorbovala i doživjela muzički sadržaj, autori su se vješto poslužili i drugim vrstama umjetnosti. Kao što se za pozorišne predstave piše adekvatna pozorišna muzika ili se pravi selekcija već postojeće muzičke građe, autori su došli na ideju da stvore obrnuti koncept - da na već postojeće klasično djelo kreiraju dramski tekst, i dodatno se posluže plesom. Srž teksta čini pitanje slobode umjetnika i odnosa između 'mecene' i umjetnika. I ne samo umjetnika, već pitanje slobode svih, i međuzavisnosti ljudi svih profila i zanimanja", navode iz Luštice Bay koja je već tradicionalno partner festivala Purgatorije.

Tako su se, kako dodaju, paralelno sa orkestrom, na sceni nalazili vrhunski dirigent i odličan glumac, Dmitrij Prokofjev, u ulozi siromašnog kompozitora Hendla; bahati i bludničenju naklonjen Kralj, njegova ljubavnica i posluga.

"Urnebesna scena dolaska Kralja i njegove ljubavnice izvedena je golf vozilom što je izazvalo salvu smijeha u publici a domišljate scene Kraljevog uživanja na vodi uključivale su dječiji plažni mobilijar što nije dalo priliku da publici, tokom 1.5 časovnog programa, ni na tren popusti pažnja.
Kralj koji prska vodom 'bagru', grli publiku, glumci koji izvode na scenu gledaoce da otplešu partituru 'Muzike na vodi', djelić su nevjerovatnog ugođaja koji je na vodi u marini Luštica Bay priređen publici", navodi se u saopštenju.

Organizatori događaja su N.U. Ars-industria i Muzički centar Crne Gore a pokrovitelji Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Ambasada SR Njemačke u Crnoj Gori, Gradsko pozorište Podgorica, a partneri PG Sound i Metropolis Media. Drugo izvođenje Muzike na vodi planirano je večeras u Podgorici, na Skalinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније