Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

19. 07. 2019. 23:00 >> 22:55

UKRADENA SLIKU

"Vaza s cvijećem" vraćena muzeju

Slika mrtve prirode koju je tokom povlačenja iz Italije u Drugom svjetskom ratu jedan njemački vojnik ukrao i poslao ženi vraćena je danas u firentinsku galeriju Ufici, najvećim djelom zahvaljujući neumornoj kampanji njenog direktora, Njemca Ajkea Šmita.

Šefovi diplomatija Njemačke i Italije, Hajko Mas i Enco Moavero, bili su prisutni na otkrivanju "Vaze s cvijećem", remek djela jolandskog slikara Jana van Hujsuma, umjetnika iz 18. vijeka čije veoma detaljne mrtve prirode su i u njegovo vrijeme bile veoma tražene.

Šmit je ranije ove godine pozvao svoju domovinu da vrati sliku a na zidu galerije gdje je slika nekada visila okačio natpis "Ukradeno" na italijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. On je tada naveo da Njemačka ima "moralnu dužnost" da sliku vrati.

Ministar Moavero je pohvalio "građansku i moralnu hrabrost njemačkog direktora italijanskog muzeja" u potrazi za slikom, i naveo da je slika vraćena kroz "pravo evropejstvo, konkretnim djelima" umjesto samo riječima.

"Vaza s cvijećem" je toliko realistična da je često upoređuju s fotografijom. Van Hujsum je koristio lupu za proučavanje stvari koje je slikao, a vidljivi talasi na prozirnim krilima insekata na slici su samo jedan od brojnih nevjerovatnih detalja.

Sliku je 1824. kupio veliki vojvoda iz dinastije Habsburg-Loren, koja je tada boravila u firentinskoj renesansnoj palati Piti, nekadašnjem domu porodice Mediči a danas dijelu Uficija.

Nedugo po izbijanju Drugog svjetskog rata, sva umjetnička dela iz palate su spakovana u drvene sanduke i potom seljena iz jedne u drugu vilu. Prilikom povlačenja njemačke vojske, ti sanduci su pridodati drugom ratnom plijenu i poslati u Bolcano, grad u Alpima blizu granice s Austrijom. Tu je sanduk s "Vazom s cvijećem" bio otvoren i jedan njemački vojnik je sliku u julu 1944. poslao ženi u Njemačku.

Moavero je naveo da je vojnik uz sliku poslao i uputstvo da se ona "stavi u pozlaćeni ram".

Lokacija slike je ostala misterija sve do par nedjelja poslije pada Berlinskog zida 1989. godine. Italijansko ministarstvo kulture je saopštilo da je njemačka porodica od 1991. pokušavala da sliku preko posrednika proda Italiji "preteći da će je dati trećoj strani ili čak uništiti ako im se ne plati". Navedeno je da je posljednji zahtjev za novcem u Ufici stigao 2016. godine.

Hajko Mas je zahvalio Šmitu na pasioniranoj kampanji i dodao da je slika "na svom mjestu, tamo gdje pripada".

On je EU "bez raznolikosti, bez solidarnosti" uporedio s muzejem "bez izloženih slika, vazom bez cvijeća".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније