Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 07. 2019. 09:40 >> 09:40
1

INTERNACIONALNI FESTIVAL

Kolašin okupio majstore karikature

Izborom najboljih radova, sinoć je u Kolašinu počeo Četvrti internacionalni festival karikature -Kolašin 2019 . Od preko osamsto radova, koji su pristigli na konkurs savremene karikature, čija je tema ove godine bila "Crnogorac", žiri je za najbolju karikaturu izabrao rad Miljana Obrenića iz Pljevalja, druga nagrada pripala je Nimi Shahmiri iz Irana, dok je treća nagrada dodeljena Milenku Kosanoviću iz Srbije. Dodijeljeno je i 10 specijalnih nagrada.

Žiri u sastavu: Luka Lagator,predsjednik i članovi Darko Drljević, organizator festivala, Željko Čabarkapa, Radojica Bulatović i Boris Bato Dragojević,nije imao nimalo lak posao, ocijenio je predsjednik žirija.

"Tema ovogodišnjeg festivala nije bila nimalo laka, jer mnogi karikaturisti ne poznaju dovoljno ni Evropu, a kamoli Crnu Goru. Ipak, s obzirom na broj učesnika, njih 220 iz 53 zemlje sa ukupno 805 radova,tema je mnoge zaintrigirala, pa su se posredstvom interneta upoznavali sa Crnom Gorom i Crnogrcima, što je, svakako, dobro", kazao je Lagator.

Dobro je i što je Kolašin ponovo na planetarnoj kulturnoj mreži , posebno onoj koja okuplja majstore karikature, čime zavređuje pažnju kulturne crnogorske javnosti, ali i onih institucija koje finasijski mogu poduprijeti ovu sve značajniju manifestaciju, podsjetio je Dragan Mitov Đurović, voditelj ovogodišnjeg festivala.

Da njegove riječi nijesu ostale bez odjeka potvrdio je predsjednik Opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović.

"Veoma je značajna duhovnost koju Kolašin posjeduje, a koja se ogleda i kroz festival karikature koji lokalna samouprava pomaže skromnim sredstvima, što za ovakve manifestacije nije dovoljno jer njima pokazujemo da ova sredina ima kvalitene sadržaje koji mogu da budu interesantni turistima. Radujem se što je festival postao tradicionalan i što nagovještava rast kvaliteta iz godine u godinu", kazao je predsjednik Opštine.

Slična razmišljanja ima i ovogodišnji laureat Miljan Obrenić, koji ocjenjuje da je festival jedan divan način predstavljanja Crne Gore u svijetu.

Dobitnik specijalne nagrade Goran Čeličanin iz Kruševca podsjetio je Kolašince na veličinu koju imaju u svojim redovima, misleći na Darka Drljevića, koji je u prošloj i pretprošloj godini zvanično proglašen među pet najboljih karikaturista na svijetu.

Član žirija Radojica Bulatović je istakao da je dobro je da se na ovakav način pokazuje pažnja prema jednoj specifičnoj umjetnosti, "koju malo ko može da spozna, jer u dvije linije reći sve a ne govoriti, skrenuti pažnju na globalne probleme, na lokalne gluposti, na palanku koja nije u maloj varoši već u glavi".

"U istoriji ljudske civilizacije čovjek je uporno koristio vajarsko dlijeto, slikarsku kičicu,književno pero,fotoaparat, fimsku kameru, pokušaajući da uhvati trenutak istine. U tom naporu bio je manje ili više uspješan, nedorečen ili opštiran. Lutajući lavirintom živototnih tema, težio je i teži apsolutnoj istini, modelu apsolutne umjetnosti koja će biti izraz apsolutne suštine ljudsog bitisanja. Krajem XIX vijeka složili su se da je taj idealni izraz apsolutnosti -film. Bili su u pravu i vrlo blizu epohalnom otkrovenju, dok se nije pojavila disciplina duha- karikatura",kazao je reditelj Boris Bato Dragojević.

“Kako što kraće,jasnije dublje reći: jesam li čovjek, ko sam ,kuda idem, koja je moja suština ,postoji li zločin, raj ili pakao…..a da je izraz svih ovih pitanja nešto drugo osim karikature. Kako u jednoj slici, likovnoj kompziciji, dramaturškoj strukturi, muzičkoj smfoniji, humorističkoj vratolomiji reći : Čovjek sam nada mnom postoji vrhovni autoritet. Znaj zašto postojim I čemu ovaj prelijepi svijet u kojem I ja postojim. To može samo karikatura, da prosjaku kaže da je princ, kralju da je dvorska luda, ženi da je svetica,ubivi da je svetac, svecu da je samo otisak smrtnog čovjeka", kazao je Dragojević.

Svojim melodijama publici se predstavio Marinko Pavićević, a aforizmima Milica Papović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније