Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

27. 07. 2019. 14:44 >> 14:42

U ULCINJU

Na Pristanu otvoren 19. Međunarodni sajam knjiga

Na ulcinjskom Pristanu, sinoć je svečano otvoreno 19. izdanje Međunarodnog sajma knjiga, na kojem učestvuje oko 50 izdavača iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Sjeverne Makedonije.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je na otvaranju kazao da istorija pokazuje da je knjiga oduvijek bila medijum kroz koji se kulturno biće jednog naroda otvaralo za dijalog sa različitim kulturama.

"Posljednjih decenija, tokom kojih su narodi ovih prostora iskusili radikalne promjene u društveno-političkoj sferi života, knjiga se ukazuje kao neophodna činjenica boljeg razumijvanja tih iskustava, jer se upravo u prostoru teksta može otkriti smisao tih procesa, ali i nagovjestiti smjernice njihovog daljeg toka. Gotovo dvije decenije na ovom Sajmu knjiga, te nam se teme nude u različitim formama i žanrovima, što je, kako u lokalnoj zajednici, tako i u njenom širem okruženju, imalo svoj doprinos u racionalnom poimanju mnogih kontroverzi vremena u kojem živimo. Na taj načino jačaju sva pregnuća u kojima se progres jednog društva zasniva na znanju, saradnji i afirmaciji slobode govora i raznoglasja", kazao je Bogdanović.

Na sinoćnjem otvaranju, govorili su ministar kulture Republike Sjeverne Makedonije Hisni Ismaili, te ministar turizma i zaštite ambijenta Republike Albanije Bledi Klosi, predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić, kao i Irena Toči iz Instituta za knjigu i promociju iz Tirane i predsjednik Turističke organizacija Ulcinj Fatmir Đeka.

Organizatori sajma knjiga, koji će biti otvoren do 31.jula, su Opština i Turistička organizacija Ulcinja, Institut knjige i promocije iz Tirane i Centar za kulturu Ulcinj, a specijalni gosti ovogodišnje edicije su pisci Balša Brković i Fatos Kongoli.

Susreti ministra Bogdanovića sa ministrom kulture Isamailijem i ministrom turizma i zaštite ambijenta Albanije Klosijem, bili su prilika da na bilateralnom nivou razgovaraju o jačanju saradnje u oblasti kulture između naših zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније