Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 08. 2019. 10:11   >>  10:17

BIBLIOTEKA BUDVA

Muharem Bezdulj gostovao u Petrovcu

Muharem Bazdulj gostovao je u Petrovcu u subotu 3. avgusta a razgovor sa piscem trajao je gotovo sat i po vremena.

"Veče sa Muharemom Bazduljom nikada nije isto i ne traje kao druge književne večeri", navode iz JU Narodne biblioteke Budve.

Bazdulj je regionalnoj javnosti poznat kao jako nadaren i plodan pisac, polemičar, kolumnista, Jugosloven koji piše na srpskohrvatskom jeziku, slobodan duh i čovjek koji živi za pisanje i od pisanja. Sa samo četrdeset i dvije godine objavio je petnaestak knjiga i legitimisao se kao jedno od najupečatljivijih imena mlađe srednje generacije na ex-YU prostoru.

"Na autorskoj večeri u Petrovcu Muharem Bazdulj je sugestivno ali i kroz brojne anegdote, citate i reference predstavio poetiku svojih romana. Bez lažne skromnosti i bez patetične distance, za svoju najbolju knjigu izabrao je roman 'April na Vlašiću'. S druge strane, o najnovijoj knjizi 'Kvadratni koren iz života' koja je objavljena prošle godine, rekao je da je to roman o variranju epohe ali i o drugačijem čitanju ličnog i bolnog iskustva glavnog junaka, u rasponu od godina građanskog rata u Bosni devedesetih do danas", navodi se u saopštenju.

Bazduljev upliv u medijima, ponajviše izražen kroz kolumne u veoma uticajnim novinama (Politika, Vreme, Danas, Oslobođenje, Nedeljnik), odlikuje, prema autorovim riječima, potraga za zajedničkim karakteristikama identiteta svih naroda i vjera koje dijele prostor bivše Jugoslavije.

"U tom kontekstu je na inventivan način skicirao delikatne teme i velike pisce – Andrića, Krležu, Crnjanskog, Jergovića, Kurcia Malapartea, kao i sumnje koje uokviruju egzistenciju muslimana u srpskom nacionalnom biću, pitanja jezika u državama bivše Jugoslavije, potrebu za iskazivanjem stava koji mora biti imanentan piscu i koji određuje pisca", navodi se u saopštenju.

Podsjetio je, ne bez divnog autocinizma, da kao neko ko je rođen u Travniku u Bosni, nikada neće biti najveći pisac iz Travnika jer je zauvijek na tom mjestu Ivo Andrić, iz čijeg je dvorišta kao dječak krao jabuke.

"U završnici razgovora, kroz niz pitanja koja traže iskren i brz odgovor, Muharem Bazdulj je na pitanje – Mehmed paša Sokolović ili Emir Kusturica? lako odgovorio – Mehmed paša Sokolović", kazao je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније