Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

08. 08. 2019. 16:00 >> 15:55

MAKEDONSKI REDITELJ

Predstava "Balkan boys" otvorila sezonu u Zetskom domu

Premijerom predstave "Balkan boys" počela je pozorišna sezona u Zetskom domu. Komediju je režirao makedonski reditelj Siniša Evtimov, a ansambl čine glumci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Kada u domovini nema mogućnosti za napredak, a osnovne životne potrebe postanu luksuz, jedino logično rješenje je odlazak. Grupa mladića sa Balkana odlazi u Beč, ali umjesto u sjaju austrijske prijestonice, život provode u podrumu noćnog kluba, gdje rade za stan i hranu. Reditelj Siniša Evtimov je ovu tešku temu uspio da obradi na komičan način.

"Imam osećaj da svi u zadnje vreme osobito na sceni pričamo o teškim stvarima, a te teške stvari su postale tako banalne, iste te možemo da gledamo na Dnevniku, a ja bih teatar da uživamo u teatru", kaže reditelj Siniša Evtimov.

"Migracije, siromaštvo, odnosi u porodici i tako dalje, znači, iza naizgled tih običnih situacija kriju se jako ozbiljne priče", kaže dramaturg  Rajko Radulović.

Komad "Balkan boys" je nastao po motivima teksta "Ladies night" i filmskog scenarija "The full monty". Ansambl čine glumci iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Svi su oni sa zadovoljstvom radili na predstavi, sigurni da će publika shvatiti humor kao jedino rješenje za nevolje koje su snašle likove koje tumače. 

Glumac Peđa Marjanović  kaže da je Rambo momak koji je profesionalno igrao tenis i sa Cetinja se preselio u Beč, roditelji su uložili sve što su imali u njega i njegovu karijeru ali eto on na kraju je počeo honorarno da radi u tom klubu kao obezbeđenje i eto na kraju se svelo na to da trenira decu.

"Šta će biti u budućnosti videćemo", rekao je on.

Glumac Stevan Vuković  kaže da su se s te strane bazirali najviše na mentalitetske stvari.

"Ljudi naši koji se nalaze u Beču, koji prosto nemaju izbora, doduše, radi se o jednoj grupi koja ima izbor, ali ga ne koristi, prosto iz toga nailazi na jednu ideju koja se njima čini kao isplativa stvar i zbog toga ulaze u taj posao da se bave striptizom", rekao je on. 

"Jako smo se puno mučili da napravimo ovo, imali smo situaciju gdje smo mislili da će biti predobro, pa da neće biti nikako dobro, pa je na kraju ispalo ovako i jako smo zadovoljni", kaže Glumac Mak Čengić. 

Predstava "Balkan boys" dio je međunarodnog projekta čiji je cilj promocija i zaštita kulturnih dobara južnog Jadrana. Na repertoaru Kraljevskog pozorišta Zetski dom je i večeras, sjutra i u subotu u 20 sati.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније