Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

13. 08. 2019. 12:42 >> 13:08

"UHVATI ZECA"

Roman Lane Bastašić zaintrigirao barsku publiku

Trideset drugi „Barski ljetopis“ ušao je u svoju posljednju nedjelju programa, a književni segment završen je u ponedjeljak, 12. avgusta predstavljanjem romana „Uhvati zeca“ Lane Bastašić.

 

Ova šarmantna dama je, kako su saopštili organizatori,  u spontanom razgovoru sa moderatorom Nikolom Nikolićem otkrivala sebe na jedan iskren i prirodan način, te ostavila dojam izuzetno skromne, ali oštroumne i visprene mlade spisateljice.

Prvi roman ove autorke iz Banje Luke, ušao je u najuži izbor 65. NIN-ove književne nagrade za najbolju knjigu iz 2018. godine. Ove godine, roman će biti preveden na osam jezika.

Bastašić je do sad objavila dvije zbirke priča, jednu zbirku poezije i knjigu priča za djecu koje su nagrađene sa više književnih priznanja.

Kako književna kritičarka Jasmina Vrbavac u svom predgovoru o knjizi kaže „Luis Kerol i Elena Ferante u potrazi za bijelim zecom susreli su se u Zemlji čuda na brdovitom Balkanu.“

 

“U knjizi dvije drugarice Sara i Lejla (Lela nakon rata) u potrazi su za Lejlinim nestalim bratom Arminom. Sara je naratorka, koja kroz pisma Lejli pokušava i samoj sebi da objasni šta je htjela da postigne time što je nakon godina svog „sređenog života“ u Dablinu nakon samo jednog Lejlinog poziva ostavila sve i pokupila Lejlu u bosanskom mraku ne bi li joj bila šofer do Beča. Na tom putu smjenjuju se slike sadašnjosti i budućnosti koje nam sve jasnije oslikavaju rane, rezove i šavove od kojih su skrpljena njihova sjećanja ali i one same”, navodi se u saopštenju.

Bastašićeva kaže da joj je izuzetno drago da je knjiga našla svoj put do šire publike, te da je za to zaslužna upravo nominacija za NIN-ovu nagradu, koju ipak srećom, kako kaže, nije dobila i smatra da bi to bila preteška kruna za njenu glavu nakon samo jednog objavljenog romana.

„Ja sam jako srećna što sam ovdje, Bar je predivan, danas sam provela cijeli dan na moru i ostala bih tu da mogu. Jako mi je drago da mogu da se predstavim ovoj publici, imala sam sreću baš ovog ljeta da odem na nekoliko festivala u regionu. Čekaju me još Makedonija i Hrvatska, tako da mi je drago da ova knjiga nije nešto što se isključivo tiče Bosne i Hercegovine, već da i čitaoci i čitateljke mogu da pronađu nešto za sebe.“

 

Lana živi u Barseloni, gdje uređuje književni časopis „Carn de cap“ i vodi školu književnosti Escola Bloom. Kaže da joj je distanca od sedam godina, koliko je već tamo, mnogo pomogla u sagledavanju stvarnosti i sjećanja na Bosnu i Hercegovinu, te da je tako roman i nastao. Ipak ovog ljeta mijenja svoje prebivalište:

„Ja sam oduvijek između gradova, rođena sam u Zagrebu, živjela u Banja Luci, otišla sam onda za Prag, a završila sam u Barseloni. Sad mogu da otkrijem da se ovog ljeta selim u Beograd nakon sedam godina života u Kataloniji tako da recimo da nisam neka praktična osoba koja ide za praktičnim razlozima u životu, više idem tamo gdje me vuče srce. Čini mi se da sam neko ko pronalazi mir u pokretu“, kazala je ova mlada spisateljica koja već sada radi istraživanja za svoj sljedeći roman, koji će se, prema njenim riječima, baviti sujevjerjem i običajima karakterističnim za Balkan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније