Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 09. 2013. 13:32   >>  13:32 1

NIKŠIĆ

Promovisane knjige o Vitu Nikoliću

Promocijom knjiga o Vitu Nikoliću, autora Maksima Vujačića, u Nikšiću je oživljeno sjećanje na tog pjesnika i novinara, koji je, kako je rečeno, za mnoge u Crnoj Gori sinonim za pjesništvo i poeziju.

Javna ustanova Stari grad Anderva organizovala je promociju Vujačićevih knjiga - Vito zatočenik žute gošće i Vito epigrami i anegdote.

Novinar i publicista Vlatko Simunović ocijenio je da je knjiga Vito zatočenik žute gošće, za sada najkompletnija hronika života pjesnika i čovjeka po kome se Nikšić prepoznaje.

“Nigdje drugo u istoriji književnosti se poetsko i biografsko ne prepliću na tako potpun način kao kod Vita Nikolića. Između života i poezije, kako je nebrojeno puta kazano, Vito je stavio znak jednakosti, koje u knjizi Vujačić pažljivo dokumentuje“, rekao je on na promociji.

Vujačić je, prema riječima Simunovića, na autentičan način, sa pouzdanim svjedocima i na provjerenim izvorima približio život pjesnika koji je, osjećajnošću i moralnom specifičnom superiornošću, sa uzvišenim osjećajem za pravdu, bio precizan seizmograf jedne epohe u Nikšiću.

„Knjiga Maksima Vujačića pisana je po svim pravilima kvalitetne biografske proze. Nepristrasno, bez komentara i sudova autor pokazuje zašto je Vito bio veliki pjesnik i prevelik čovjek da bi pisao dehumanizovanu poeziju, kako su to radili, uglavnom, njegovi savremenici“, ocijenio je Simunović.

On je rekao da je Nikoliću sudbina namijenila da intenzivno poetizuje i svoje uzlete i svoja životna posrnuća.

"U njemu je plakala neka specifična nostalgija za čovjekom, ne bez razloga, jer je bio potomak Jefta Miletinog Nikolića, jednog od najuglednijih Crnogoraca s kraja 19 vijeka“, naveo je Simunović.

Prema njegovim riječima, u knjizi su i skandali, čiji je akter bio Nikolić, "kao čovjek koji je svikao da pravo misli i zbori", kao i veliki ljudi koji su uspijevali razumjeti da je on prvenstveno pjesnik revolta.

Recezent knjiga Draško Došljak kazao je da i veče posvećeno Vitu pokazuje da on i njegovo stvralaštvo i dalje punim životom žive, iako je pjesnik umro 10.septembra 1994. godine.

„Poezija je za njega bila isto što je i sam posjedočio, vrsta sublimacije onoga nemirenja, težnje da se bude iznad svoje sudbine. A, takva težnja je uzvišena“, rekao je Došljak.

Prema njegovim riječima, knjige Maksima Vujačića će jasno pokazati koje je mjesto Vita Nikolića u našoj književnosti.

„U njima je Vito bez tajni, ponovo vaskrsavaju njegovi stihovi sa nikšićkog Trga, kafane na željezničkoj stanici, parka, Brezovika. Pucaju strofe u prozore nikšićke, titogradske, mostarske, beranske. Otvaraju škure, ulaze u srca novih generacija, izvode Sonje u grad“, kazao je Došljak.

On je ocijenio da se do sada pričalo o Vitu, prepričavalo, a ovom knjigom je Vujačić otkrio kako nastaje dobra poezija, ponudio čitaocima biografiju ovog boema, a teoriji književnosti oplemenio poglavlje o stvaralačkom činu.

„Tumačenje Vitove poezije biće nemoguće bez ove Vujačićeve knjige, jer će biti jasnija, čitljivija. A Vitomirov kašalj zacijeljen – lirski. Zaostavština Vitova, boema, liričara, novinara, zatočenika žute carice, radnika Trebjese i niskogradnje, zatvorenika, pozorišnog stavraoca, pisca iz lektire, velikim trudom Vujačića pretočena je u knjigu čije stranice glagolje o vremenu prohujalom i stihovima vječnim“, kazao je Došljak.

Prema njegovim riječima, poslije te knjige malo će šta ostati da se kaže o Vitu

Govoreći o drugoj knjizi Vito epigrami i anegdote Došljak je kazao da se u njima pokazuje sva vrcavost njegovog duha.

Autor Maksim Vujačić podsjetio je da se iduće godine navršava 80 godina od rođenja Vita Nikolića i 20 godina od njegove smrti, što bi, kazao je, trebalo dostojno obilježiti.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније