Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

29. 08. 2019. 10:40 >> 10:48

3. SEPTEMBRA

"Savremena istarska umjetnost" u Dvorcu Petrovića

Izložba Savremena istarska umjetnost biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, 3. septembra sa početkom u 20 sati.

Savremena istarska umjetnost se može pogledati do 27. septembra i predstavlja početak saradnje Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja savremene umjetnosti Istre.

Kako bi crnogorska publika stekla cijelovit uvid u istarsku savremenu scenu na izložbi će biti predstavljeno 67 radova od 19 umjetnika, a to su: Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Matija Debeljuh, Alen Floričić, Iva Fonović, Aleksandar Garbin, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Oleg Morović, Robert Pauletta, Davor Sanvincenti, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia, Silvo Šarić, Šikuti Machine, Goran Škofić i Bojan Šumonja.

 

Mladen Lučić, kustos izložbe i muzejski savjetnik Muzeja auvremene umjetnosti Istre, je o izložbi, između ostalog, zapisao:

“Izložba Savremena istarska umjetnost koncipirana je kao panoramski pregled dominantnih vokacija recentne umjetničke prakse u Istri. Pošto se radi o prvom predstavljanju istarske, a i prve veće hrvatske izložbe u Crnoj Gori u posljednjih tridesetak godina, izabrani su radovi koji ilustriraju likovna zbivanja u kontekstu relevantnog savremenog vizualnog izražaja. Izabrani autori su oni umjetnici koji su na najvećem hrvatskom poluostrvu utirali puteve savremenog likovnog govora krajem prošlog i u ovom vijeka, te mlađi autori koji su im se nešto kasnije pridružili svojim inovativnim radovima te su zajedno kreirali recentnu istarsku vizuelnu stvarnost. Kako razdoblje postmodernizma nije bilo sklono stilovima i trendovima, kao i što boljeg uvida u suvremenu likovnost istarskog poluostrva, izložba nema čvrstu programsko – idejnu koncepciju već govori o izražajnom pluralizmu posljednje dekade koji je iskristalizovao vizuelne prioritete vođene savremenom likovnom misli, sve više zavisnoj o društvenoj i političkoj stvarnosti, ali i principima nove estetike bazirane na stripovskom, filmskom i cyber jeziku. Novi komunikacijski poligoni otvoreni su internetom, web siteovima, iPhonom te neizbježnim Facebookom ili Twiterom, a protok informacija brži je no ikad što je snažno uticalo na formiranje novog vizuelnog jezika (o tradicionalnoj likovnosti danas je teško govoriti), kao jednog od relevantnih faktora tvorbe nove kulturološke i civilizacijske paradigme. U takvom informatičkom kontekstu najmlađa generacije umjetnika još se očito traži kako bi progovorila relevantnim jezikom kao što to čine starije generacije prisutne na ovoj izložbi, a čiji su pojedinci formirali relevantne poetike i iznjedrili ostvarenja često i svjetskih dosega.

Istarski umjetnici zastupljeni na ovoj izložbi jasno osjećaju puls vemena u kojem žive, a većina svoj stav iskazuje iskrenim i emotivnim izrazom kojeg realiziraju u medijima koji su im bliski. Oni su zadržali snagu svoje individualnosti te između ostalog progovaraju, svaki na svoj način, o nimalo optimstičnom vremenu u kojem žive te se u njihovim radovima osjeća protest prema društvenoj zbilji, što najčešće iskazuju emotivnom uznemirenošću, naznakama tjeskobe ili sarkastičnim komentarima”.

Realizaciju izložbe su podržali Grad Pula i Upravni odjel za kulturu Istarske županije.

U 2020. godini saradnja Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja savremene umjetnosti Istre rezultiraće predstavljanjem savremenih crnogorskih umjetnika u Puli i u još nekoliko gradova Hrvatske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније