Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

03. 09. 2019. 16:48   >>  19:40

U PODGORICI

CG se sinoć sjećala Garibaldija

Veče "Garibaldi i Crna Gora" održano je u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u znak sjećanja na italijanskog revolucionara i diviziju koja je nosila njegovo ime, a borila se osamnaest mjeseci na strani partizana u Crnoj Gori. O Garibaldiju je, između ostalih, govorila i njegova praunuka.

Đuzepe Garibaldi jedna je od najznačajnijih ličnosti novije italijanske istorije. Bio je i veliki prijatelj crnogorskog i srpskog naroda, a poznata je njegova izjava u kojoj veliča hrabrost Crnogoraca.

"Crna Gora je među prvim zemljama koje su uzele sudbinu svog naroda u svoje ruke i ne znam da li je veća ratnička genijalnost njenog knjaza ili je heroizam samog crnogorskog naroda kome nema premca", govorio je Garibaldi.

Praunuka Đuzepea Garibaldija Anita kaže da njegovu misao i djelo najbolje opisuje rečenica koju je uputio Crnogorcima i Srbima 1862.godine.

"Ja u ime Italije pružam bratsko prijateljstvo i pomoć, ujedinite se i borićemo se protiv despotizma, ujedinite se i pokrenućemo ustanak sa ostalim porobljenim narodima jer najzad je uništen ponos monarhije austrijske i protjeran otomanski okupator. Obje obale Jadrana biće naseljene slobodnim ljudima, sposobnim da se razumiju, da se vole, kao što to samo sestre znaju", kazala je praunuka Đuzepea Garibaldija Anita Garibaldi

Decenijama nakon oslobođenja od Austrougarske i Osmanlija, u Crnoj Gori je osnovana divizija koja je nosila ime Đuzepea Garibaldija.

"Oko pola od italijanskih vojnika su izgubili život u toku borbe protiv fašizma i nacizma u Crnoj Gori. To znači nešto između devet i deset hiljada italijanskih partizana koji su poginuli za oslobođenje Crne Gore", kazao je istoričar Erik Gobeti.

"Ne zaboravljaju Crnogorci i jugoslovenski partizani ni diviziju Garibaldi koja se hrabro u Drugom svjetskom ratu borila za slobodu, vraćajući ugled slavnoj 'talijanskoj vojsci koja se vjekovima za slobodu borila", kazao je Dragan Đurović generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista CG.

Istoričar Slavko Burzanović ističe da iako Đuzepe Garibaldi nikada nije bio u našoj zemlji, njegovo djelo ostaje upamćeno i poštovano.

"Mit Garibaldijev nadilazi djelo jednog čovjeka, njegovu fizičku, njegovu egzistenciju zato što na neki način izražavaju jednu veliku ideju kojoj su Crnogorci bili skloni i koja je na neki način bila obilježje naše zemlje, našeg naroda i najboljih sinova italijanskog naroda, a to je sloboda, slobodarstvo”, kazao je istoričar Slavko Burzanović.

"To prijateljstvo i zahvaljujući ponašanju vojnika Divizije Garibaldi danas čini Italiju i Crnu Goru ujedinjenim u Atlanskom savezu i u odličnim bilateralnim odnosima na svim nivoima i na svim poljima", kazao je Luka Zelioli - ambasador Italije u Crnoj Gori.

Savremenici Đuzepea Garibaldija su govorili da su ga u životu i borbi uvijek vodile dvije velike strasti: ljubav prema svojoj zemlji i slobodi i briga za sve narode svijeta.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније