Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

06. 09. 2019. 10:28 >> 10:29

ZAVRŠENE "RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE"

Nagrada Tanji Stupar Trifunović

Dodjelom nagrade "Risto Ratković" ovogodišnjoj laureatkinji Tanji Stupar Trifunović iz Banja Luke, u Bijelom Polju je završena 49. književna manifestacija "Ratkovićeve večeri poezije".

Mladoj pjesnikinji stučni žiri dodijelio je nagradu za zbirku pjesama "Razmnožavanje domaćih životinja".

Obrazlažući odluku predsjednica žirija Jovana Bojović, je istakla da se čini da to što se pjesnikinja bavi domaćim najviše sugeriše tematske okvire u kojima se krećemo čitajući ovu knjigu podijeljenu u šest ciklusa.

"Pjesnikinja ne bježi od 'novih' savremenih, a ispraznih mjesta u kojima vlada drugačija 'filozofija prostora', vješto uređena po feng šuiju. Između starog i novog svijeta, između običnih bogova i običnih ljudi stvara se prostor u kom je zbirka na domaćem terenu. Kakav je to teren između puste zemlje, praznih štala, mračnih šuma i mračnih soba sa muškarcima u njima i međunožja koje nije Epikurov vrt?", kazala je Bojović.

Lauretkinja je zahvalila na velikom priznanju koje joj, kako je kazala, puno znači, jer nastaje u svijetu i vremenu kada je poezija sve manje važna da joj vrati tu važnost i bitnost u našim životima.

"Poezija je bitna, jer na neki način čuva našu stvarnost, naše biće, nas same od banalizacije. Poezija nam je potrebna da nas vrati pravom smislu i suštini našeg bića, jer poezija to još uvijek umije i može. Zato se bavim poezijom", kazala je Tanja Stupar Trifunović.

U okviru "Ratkovićevih večeri poezije" sinoć je izvedena i pozorišna predstava "Balkanska carica".

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније