Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

06. 09. 2019. 19:50 >> 19:47

FIAT OD 9. DO 17. SEPTEMBRA

Na otvaranju omaž Slobodanu Milatoviću

Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) počeće 9, a završiti 17. septembra, a kako je najavljeno na konferenciji za novinare koja je održana u Kuslevovoj kući, festival će početi omažom poznatom crnogorskom pozorišnom reditelju i jednom od osnivača FIAT-a Slobodanu Milatoviću.

Od ove godine, odlukom Umjetničkog savjeta festivala, Milatovićevo ime nosiće i glavna nagrada za najbolju režiju (autora).

Kako se čulo, program festivala, zahvaljujući selektorki glumici Ani Vujošević, čine smjele, provokativne i intrigantne pozorišne predstave, u čijem je fokusu običan čovjek i njegova emocionalna preispitivanja ugroženosti i slobode. U takmičarskom dijelu festivala biće izvedeno deset predstava – iz Italije, Njemačke, Poljske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"FIAT FOKUS čine predstave iz Italije 'Ljudska sramota', autora Silvije Gribaudi i Matea Mafesantija i "Magbet" (predstava/performans), autora Alesandra Sera, koja će biti izvedena na sardinskom jeziku u duhu elizabetanske tradicije, s muškom postavom u cjelini. Program FIAT-a čine i dvije predstave iz Njemačke i to 'Ciganski odrezak' u režiji Nade Kokotović i 'Medeja' u režiji Rieke Susskowa. Predstava 'Medeja' realizuje se u saradnji s Gete institutom iz Minhena i ambasadom SR Njemačke u Podgorici. Takmičarskom selekcijom obuhvaćene su i dvije predstave iz Hrvatske, 'Sve je u novcu', reditelja Borisa Bakala i 'Kurlani' u režiji Senke Bulić. Mirko Radonjić reditelj je crnogorske predstave 'Sobe', koja je, u stvari, parabola o životu mladih u podgoričkom predgrađu. Srbija, Poljska i Mađarska učestvovaće sa po jednom predstavom, 'Jul' u režiji Tare Manić, 'Cezar odlazi u rat', reditelja Cezara Tomaševskog, dok će se Mađarska predstaviti baletskom izvedbom 'Ptičica', u režiji Pala Frenaka, koja govori o fizičkim i emocionalnim preprekama u nama samima, kao i o načinu na koji naša mašta kreira novu stvarnost kako bi opstala. Ova predstava zatvoriće takmičarsku selekciju, kao i manifestaciju 'Neđelja mađarske kulture u Crnoj Gori', a realizuje se u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici i Ministarstvom vanjskih poslova Mađarske", istakli su organizatori.

Pored pozorišnog dijela, programa FIAT-a obiluje i raznovrsnim pratećim likovnim, književnim, muzičkim i filmskim sadržajima, te sadržajima kreativnih industrija.

U okviru književnog programa biće organizovane promocije knjiga "Vježbanka Danilo Kiš" autora Boža Koprivice, knjiga poezije Damjana Pejanovića "Mrtav muzej" i knjiga dramaturškinje Dragane Tripković "Kirka i druge drame".

Likovni program čine: izložba fotografija Relje Brkovića "Geto je ljubav", slika Nikole Kovačevića "Fragmenti", kao i vizuelno-zvučna instalacija Biljane Mišić "Evropa, ili kako smo nestali". Za muzički program FIAT-a pobrinuo se Damir Murseljević, koji je izdvojio koncerte crnogorskih bendova "Gospoda Glembajevi" i "Vrpca", kao i koncert slovenačkog benda "Koala voice" i solo projekat bugarskog muzičara Miriana Koleva "E.U.E.R.P.I".

Sadržaji FIAT-a biće izvođeni na više prostora u Podgorici, od Kuslevove kuće, KIC "Budo Tomović", dramskog studija "Prazan prostor" u Staroj Varoši, do Dabovića u Danilovgradu. Od ove godine, ostvarena je i nova saradnja sa "Kolektorom" i "Savezom arhitekata Crne Gore".

Moto ovogodišnjeg festivala glasi FIAT energija, čime se sugeriše umjetnička snaga, koja konstantno inicira i preispituje društvene vrijednosti kroz provokativne i visoko kvalitetne umjetničke sadržaje.

Na konferenciji je istaknuto, da je kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđen kroz članstvo festivala u EFFE mreži (Europe for festivals, Festivals for Europe) i dobijanjem oznake kvaliteta, koju mogu nositi samo festivali s posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Tu oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces, što je garancija izvanrednosti i uvažavanja festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

"FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, kao i uz pomoć drugih donatora i prijatelja festivala. Iako iza sebe ima više od tri decenije i već se pozicionirao i dokazao kao značajan i neophodan alternativno-avangardni festival, na crnogorskoj, ali, kako rekosmo, i na međunarodnoj kulturnoj mapi, FIAT ni danas nema jedinstven prostor za rad koji bi bio svojevrsna baza za razvoj i realizaciju raznorodnih kreativnih izraza u cilju unapređivanja kulture i umjetnosti, ne samo u Podgorici", kazali su organizatori.

O ovogodišnjoj selekciji i sadržajima festivala, govorile su direktorica Festivala Ana Vukotić, predsjednica Umjetničkog savjeta festivala Sonja Vukićević, selektorka tamičarskog programa Ana Vujošević, savjetnik u Ministarstvu kulture Ilija Subotić, i samostalna savjetnica u Sekreterijatu za kulturu i sport glavnog grada, Sanja Vojinović.

Total dizajn festivala ove je godine uradila dizajnerka Suzana Pajović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније