Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio Jadran, objavila B.B. ]

07. 09. 2019. 14:32   >>  14:33

NA BELAVISTI

Otvoren Hercegnovski strip festival

Uz nastup Mjesne muzike Đenović i prisustvo svjetski poznatih autora stripa, u Herceg Novom, na Belavisti, sinoć je otvoren 13. Hercegnovski strip festival, posvećen pedesetogodišnjici najpoznatijeg strip junaka sa ovih prostora - Dikana, čiji je autor Lazo Sredanović.

U Galeriji "Josip Bepo Benković" priređena je izložba radova 12 specijalnih gostiju festivala, a u Galeriji "Sue Ryder" izložba plakata pank–rok grupe "Rodeo Clown", koja je priredila koncert na tvrđavi Forte mare.

"Narednih šest dana ljubitelji devete umjetnosti uživaće u programu bogatijem nego ikada do sada. Imamo 12 specijalnih gostiju, oko 40 povratnika na ovaj festival, među njima su crtači, teoretičari, publicisti, urednici, izdavači. U muzičkom djelu za početak festivala sjajan bend iz Italije, 'Rodeo Clown', a za kraj gostuje Viva Vops, bend koji je pobijedio na takmičenju Bunt 2017. godine. To je i početak HSF-a i i emisije Bunt RTS-a", najavio je jedan od organizatora festivala Jovan Subotić.

Predsjednika hercegnovske opštine Stevan Katić je podsjetio na značaj festivala koji je prepoznala i podržava lokalna uprava.

Dokazani prijatelj festivala i sam pasionirani ljubitelj stripa, ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, kazao je da mu je posebna radost što je predstavnik jedne zemlje, bogate i na ovom polju.

"Dovoljno je pomenuti jednu izdavačku kuću poput Bonelija ili junake poput Zagora, Teksa Vilera, poznate i prodavane i u Crnoj Gori. Zahvaljujem se svim gostima na njihovom dolasku na ovaj festival, a poseban pozdrav upućujem brigadi italijanskih autora koju sačinjavaju: Mario Alberti, Valter Venturi, Vanesa Belardo, Paskvale del Vekio, Andrea del Vito, Valter trono i Sntonio Luki", kazao je ambasador Zelioli.

Čast da otvori festival ukazana je jednom od najpoznatijih crtača sa naših prostora, autoru čuvenog stripa "Dikan" koji je 50 godina izlazio u "Politikinom zabavniku" - Lazu Sredanoviću.

"U Herceg Novom sam doživio prvi susret sa stripom, napravio prvu tablu i najveći broj tabli tokom 50 godina koliko sam crtao u 'Politikinom zabavniku'. Počašćen sam što Herceg Novi to nije zaboravio i što je tako i obilježeno 50 godina moga rada", poručio je Sredanović.

Sinoć su priređene izložbe učesnika festivala u Galerijama Sju Rajder i Josip Bepo Benković , a na tvrdjavi Forte mare koncert je priredila italijanska pank rok grupe Rodeo Clown.

Narednih dana na gradskim trgovima, plažama, u kafićima i restoranima posjetioci će moći da prisustvuju strip radionicama, berzi stripa, prezentacijama radova poznatih autora koji će crtati na majicama i papiru, besplatno za publiku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније