Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 09. 2019. 06:43   >>  06:43

HRVATSKI PISCI NA CETINJU

Uspostaviti zajednički kulturni prostor

Poznati savremeni hrvatski pisci Nikola Petković i Zoran Ferić bili su gosti publike na Cetinju na kniževnoj večeri koja je održana u Nacionalnoj biblioteci Đurđe Crnojević.

Organizator događaja pod nazivom "Od učke gore do Crne Gore" je Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević" i Savez Crnogoraca Hrvatske iz Rijeke.

Književnik Nikola Petković kaže da je prvi put u Crnoj Gori i da je veoma zadovoljan reakcijom crnogorske publike, jer su osim Cetinja imali priliku i da budu gosti publike u Kotoru. Smatra da su ovakve kulturne razmjene veoma značajne.

"Ja mislim da ih nije nikad dovoljno. Premda su geopolitičke i teritorijalne granice uspostavljene, prostor zajedničih jezika i kultura nije nikada bio u pitanju, pa razmjena treba biti više", rekao je Pektović koji bi volio da ponovo dođe na rezidencijalni boravak u Crnu Goru i to baš u Prijestonicu.

Petković je napisao oko 20 knjiga različitih žanrova, a publici u Prijestonici predstavio je roman "Put u Gonaras", koji je dobio nagradu T-portala za najbolji hrvatski roman 2019. godinu.

"Motiv za pisanje tog romana je internacija moje bake u italijanski koncentracioni logor Gonars za vrijeme italijanske okupacije Bakra. To je freska grada, stanovništva i toga vremena, o kojem dok sam bio mlađi nisam imao interesa, a vjerovatno ni zrelosti da pišem. I sada u poznim pedestim kucnuo je čas", ispričao je Petković.

Zoran Ferić, aktuelni je predsjednik Hrvatskog društva pisaca i spada u najčitanije hrvatske pisce srednje generacije. Našoj publici je predstavio novi roman "Na osami blizu mora", koji je objavila crnogorska izdavačka kuća Nova knjiga prije pola godine. Saglasan je da treba biti više ovakvih programa.

"Nastojimo uspostaviti zajednički kulturni prostor, prostor razumljivog jezika kojeg svaki narod ima pravo zvati svojim imenom, ali paradigma i riječi govore da se radi o istom kulturnom prostoru i na nama je da sve to intenziviramo i da stvorimo zajedničko veliko tržište koje još uvijek ne postoji i da te veze budu intenzivnije", naglasio je Ferić.

Sekretar Saveza Crnogaraca Hrvatske Ljubo Radović kaže da ovakve programe organizuju sa ciljem pospješivanja saradnje dva prijateljska naroda.

"Htjeli bismo našom djelatnošću kod kulturnih radnika, ali i ostalih građana razviti osjećaj da se radi u istom kulturnom prostoru", rekao je Radović.

U okviru kulturne razmjene u Ministarstvu kulture predstavljenje su Poster-izložbe "Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci" i "Art Lignea adriatica", autorki Petre Predoević Zadković i Palme Karković Takalić s Katedre za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

M. Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније