Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 09. 2019. 08:57   >>  09:06

OTVORENA IZLOŽBA

More i crnogorski krš na slikama Ratka Šoća

Izložba likovnih radova akademskog slikara Ratka Šoća pod nazivom „Fantastika – slike i crteži“ koja je u organizaciji OJU „Muzeji“ priređena povodom 60 godina umjetničkog stvaranja ovog crnogorskog stvaraoca sinoć je otvorena u kotorskoj Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Novinar i direktor „Skala Radija” Slavko Mandić se ovom prilikom prisjetio godina druženja sa Šoćem i nizom umjetnika, ali i dao svoju ocjenu ekspresivnosti umjetnikovog stvaralaštva.

„Večerašnja izložba Fantastika – slike i crteži Ratka Šoća spoj je epske karakterologije likova iz Njegoševog Gorskog vijenca, izbrazdanih od sumorne svakidašnjice nastale u vremenu kada je teško bilo čojski opstati, pa kao da je na obrazu junaka brazda utrla put kao jedini svjedok silnih stradanja i borbi, ali i lirike, one nježne tananosti u kojoj se pojavljuje žena sa svojim čarima i zanosom na koje umjetnik ne ostaje imun. Kod Šoća je priča u pozadini stvaranja, ona istinska, iskrena, sa svom uzburkanom poetikom koja se osjeti pri svakom potezu kičice iza koje ostaje jasan trag nerva kao poruka umjetnikovih unutrašnjih nemira”, kazao je Mandić.

Šoć je istinski crtač i on je na tom terenu svoj na svome.

“Možda je odgovor u činjenici da je Šoć duhovnost napajao na poju crnogorskog krša koji su klesale munje i gromovi komponujući melodramatičnost u tom simfonijskom spoju neba i zemlje i mora i krša. Punih 60 godina druže se nadahnuto i sa stilom šutan i umjetnost, prvenstveno likovna, ali odmah za njom i ona rastočena lirika kojom je uspijevao što ni vasioni nije. Zaustavio je Dunav i skazaljke stare i tako pjesmom ušao u legendu, u trajanje koje će naslijediti buduće generacije”, kazao je on.

Ratko Šoć je naglasio da izložbu posvećuje dragim ljudima koji više nisu među živima, sestri Radmili, zetu Marku i sestrični Ratki, a potom se prisjetio svojih kotorskih izložbi.

Ratko Šoć se šaljivo prisjetio djetinjstva i školovanja.

„U doba mog djetinjstva na Cetinju onoga kome nije išla škola davali su ga u konobare, političare i slikare i mene zapade da budem slikar. Završih tako umjetničku školu u Herceg Novom, pa akademiju u Novom Sadu, a 1976.godine kao stipendista italijanske vlade bio sam na rimskoj akademiji u majstorskoj radionici profesora Montija. I moja biografija sasvim je jednostavna. More mi je dalo dubinu, Vojvodina širinu, a Crna Gora visinu” ,  završio je svoje prigodno obraćanje kotorskoj likovnoj publici akademski slikar Ratko Šoć.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Dušica Kordić na violini i Nikola Vučković na klaviru izvodeći džez kompoziciju „Plavi preludij”.

Podsjetimo, zainteresovani će izložbu „Fantastika – slike i crteži” autora Ratka Šoća moći da pogledaju do 5.oktobra u Galeriji solidarnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније