Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

17. 09. 2019. 09:06   >>  09:06

ZAVRŠEN FIAT

Mađarskoj "Ptičici" nagrada za najbolju predstavu

Festival internacionalnog alternativnog teatra 2019. završen je u ponoć, svečanom dodjelom nagrada u dvorištu Kuslevove kuće, a prema ocjeni žirija nagrada za najbolju predstavu "Slobodan Milatović", pripala je "Ptičici" u produkciji Pozorišne grupe Pal Frenak iz Mađarske.

Kako je istakao žiri, u predstavi "Ptičica", fascinantnost ljudskog tijela u svim oblicima, zahvaljujući vrhunskoj tehnici i energiji igrača, kao i apstraktnom spoju scenografije i tijela, stvorilo je životnu sliku koju tumačimo na mnogo načina.

Nagradu za najbolju režiju, dobio je Rike Zuskov za njemčku predstavu "Medeja", u produkciji Visoke škole za muziku i pozorište u Hamburgu sa Kampnagel iz Hamburga.

Žiri u sastavu: Sonja Vukićević, predsjednica, koreografkinja i balerina, Božo Koprivica, književnik i Petar Burić, glumac, obrazložili su da je reditelj predstave "Medeja" na najmudriji način, bez ijedne riječi, sa slikama i u drugoj epohi, dao pregled i suštinu najpreciznije odigranih odnosa sa minimalnim sredstvima.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ove godine dijele glumci Aleksandar Gavranić i Pavle Prelević iz crnogorske predstave "Sobe", u produkciji Dramskog studija "Prazan prostor", koji su kroz duboko emocionalan i intenzivan glumački partnerski odnos, izazvali eksploziju slobode i istine na sceni.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je glumica Aleksandra Ćorović iz njemačke predstave "Medeja".

"Glumica je začuđujućom odmjerenošću i najistančanijim sredstvima, napravila pomak u tumačenju Medeje, budeći publici empatiju i strah", navodi se u obrazloženju žirija.

Ovogodišnji FIAT, završava se danas u Dabovićima kod Danilovgrada, rodnom mjestu poznatog crnogorskog reditelja Slobodana Milatovića, koji je jedan od osnivača ovog festivala i po kojem nagrade nose naziv.

Cjelodnevnim programom, odnosno hepeningom, rodbina, prijatelji, poštovaoci i posjetioci, osvijetliće na svojevrstan način Milatovićev lik i djelo, posebno doprinos pozorišnoj umjetnosti u Crnoj Gori, ali i FIAT-u, čiji je jedan od osnivača i sam bio.

Kako su napoemnuli organizatori, snažna profilacija FIAT-a već 34 godine, festival čini jednim od najvažnijih kulturnih događaja u Crnoj Gori. Njegova poetika, vizija, duh i energija koja se stvara između aktera i brojne publike, svrstava ga i među prestižne festivale u regionu i jugoistočnoj Evropi.

"Ove godine program je, zahvaljući selektorki Ana Vujošević, bio aktuelan, inspirativan i raznovrstan. U okviru takmičarske selekcije izvedeno je deset predstava, od avangardnih, do vizuelnih performansa. Idejna posebnost i ovog festivala, ogledala se u alternativi, koja crnogorsku publiku upoznaje s kulturnim i teatarskim tokovima i trendovima Evrope i svijeta.

Festival je trajao sedam dana i imao bogat program takmičarske selekcije, ali i prateće sadržaje. U okviru takmičarskog programa uspješno je realizovan italijanski Fokus, kao i prateći: književni, likovni, filmski, i muzički programi, te Forum kreativnih industrija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније