Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

17. 09. 2019. 19:26   >>  19:28

U NIKŠIĆKOM POZORIŠTU

Predstava "Gospodska krv" otvara sezonu

Predstava "Gospodska krv" biće premijerno izvedena večeras na sceni Nikšićkog pozorišta, koje će tom komedijom iz sopstvene produkcije početi pozorišnu sezonu i obilježiti jubilej - dvije decenije od svoje obnove i 135 godina pozorišne tradicije u Nikšiću.

Kako se ističe u saopštenju pozorišta, "Gospodska krv" nastala je 1958. godine i dio je dramskog opusa Nikšićanina Marka Kavaje, prepoznatljivog komediografa iz tog vremena, koja je na početku svog kratkog pozorišnog života igrana u Crnoj Gori i Srbiji, pa bila zabranjena.

Novi reditelj je Slobodan Marunović, koji je nekada igrao u tom komadu.

Ta naizgled banalna komedija, kako je uoči premijere rekao Marunović, nosi čitav korpus vrlo kompleksnih pitanja, koja se tiču savremenog čovjeka i, kao i u doba kada je nastala, fascinira tekstom i mogućnostima scenskog izražavanja.

"Igrajući i realizujući ovu predstavu zaista je bio potreban veliki artizam da se razdvoji ono što je propalo od onoga što je kvalitetno i ne samo u metaforičkom smislu vrijednosti i nevrijednosti, već da oni koji rade ovaj posao, prije svega glumci, igraju taj teatar na maestralan način sa visokim artističkim zahtjevima", ocijenio je Marunović.

Kako je kazao Marunović, predstava nakon 70 godina ima kompleksan odnos prema stvarnosti.

"Čitav dijalog, komedija i dramaturgija u 'Gospodskoj krvi' govori o slabosti ljudskog roda, o njegovom deformitetu, o gramzivosti, pohlepi, želji da se bude nešto drugo od onoga što jesi, ne birajući sredstva da bi se domogao onih stvari, koje mu se čine vrijednim, a u stvari ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost", kazao je Marunović.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić, saopštio je da je predstava urađena u rekordnom roku, kraće od 30 dana i da se radilo, posebno u završnici, danonoćno.

Na sceni Nikšićkog pozorišta u ovoj predstavi igraju Nikola Vasiljević, Ana Vučković, Dušan Kovačević, Jelena Nenezić Rakočević, Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Stevan Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније