Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 09. 2019. 23:24   >>  23:21

KOMEDIJA "GOSPODSKA KRV"

Priča o crnogorskom mentalitetu i lažnom moralu

Prvjenac Nikšićkog pozorišta u novoj sezoni, komedija Gospodska krv, nastala 1958. godine u dramskom opusu komediografa Marka Kavaje, premijerno izvedena uoči Dana oslobođenja Nikšića, razotkrila je lažne moralne vrijednosti i kroz smijeh pokazala vrijeme u kome živimo.

Probirljiva nikšićka publika je frenetičnim aplauzom, kako je kazao reditelj predstave Slobodan Marunović, ispratila priču o moralnom sunovratu crnogorskog društva i vječnom zaklinjanju i skrivanju iza obraza, predaka plemića, junačkih djela i medalja.

”Drago mi je što smo na katarzičan način pokazali kroz smijeh i šalu naše obraze, ljude sa kojima živimo i vrijeme u kome živimo”, rekao je Marunović novinarima nakon premijere.

Po ocjeni reditelja i publike, glumački ansambl Nikola Vasiljević, Ana Vučković, Dušan Kovačević, Jelena Nenezić Rakočević, Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Stevan Vuković iznijeli su tu priču sa puno talenta i na zabavan, artistički način.

”Ovim tekstom tražili smo ono što se prepliće sa našim vremenom i izmiješanim mentalitetima, želeći da se poigramo i pokažemo sve ono što na takav način postoji tu oko nas”, objasnio je Marunović.

Glumac Nikola Vasiljević, koji tumači lik Krcuna, izigranog supruga žene ’gospodske krvi’ i pokušava da spasi obraz, rekao je da se ”danas, mnogi gađuju sa tim terminima, čast, obraz, poštenje, mada znamo da to i nije baš tako”.

”Krcun je na jednoj, a svi ostali na drugoj strani, što bi u širem konteksu moglo da bude i kao pojediinac protiv grupe. U tekstu je kraj priče otvoren i ne zna da li će da se ubije ili bježi, a mi smo u predstavi dali vrlo jasnu naznaku da je čovjek otišao u neki srećni život, mada je pitanje šta je ta sreća”, rekao je Vasiljević.

Glumac Dušan Kovačević, koji je igrao tasta, ocijenio je da je komediograf Kavaja kroz perfiidan način provukao lažno predstavljanje ljudi u Crnoj Gori koje je i danas nažalost izraženo.

”Samo je u pitanju u kom obliku se to iskazuje, da li preko titule, lažnog morala, obraza i časti, kao što se moj lik bez pokrića u drami na to poziva, iako pripada klasi posrnulog kvaziplemstva”, rekao je Kovačević.

Mladi glumac Stevan Vujović ili Pušelja u predstavi, uspio je da, i po ocjeni publike, i kolega, iako još student, vjerno odslika lik grbavog siromaha u selu u kome je smještena priča.

”Prvenstveno mi je bilo interesantno šta Pušelji može da se desi, koliko mu je dovoljno za život, kada svakodnevno jede samo kašu u mlijeku i krtolu, dok se oko njega dešavaju razne stvari, a pri tom se pozivaju na obraz, poštenje, čast”, obrazložio je Vujović.

Njegov Pušelja prinuđen je, kako je kazao i pokazao, da se snalazi i bavi nekim drugim načinima i sredstvima, kako bi dešavanja preokrenuo u svoju korist i došao do svog cilja da preživi dan.

”Možda je ova predstava pokazala koliko smo i dalje u problemu kada, nakon 70 godina od kada je napisan ovaj tekst, imamo iste boljke u društvu i takve likove. To su osnovni problemi i mislim da je to publika uspjela da shvati i nekako doživi”, ocijenio je Vujović.

Gospodska krv je dio opusa prepoznatljivog komediografa iz tog vremena, Nikšićanina Marka Kavaje, koja je nastala 1958. godine i na početku svog kratkog pozorišnog života igrana u Crnoj Gori i Srbiji, pa bila zabranjena.

Tu naizgled banalnu komediju, koja kazuje o ”slabosti ljudskog roda, o njegovom deformitetu, o gramzivosti, pohlepi” vratio je na scenu, uz novo rediteljsko isčitavanje Slobodan Marunović, koji je nekada igrao u tom komadu.

U autorskom timu su i scenograf Aleksandar Saša Vukotić, kostimograf Ljiljana Petrović, dok scenski pokret potpisuju profesor Ferid Karajica, a muziku Slobodan Kovačević.

Prva repriza Gospodske krvi najavljena je za 19. septembar u Nikšićkom pozorištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније