Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

21. 09. 2019. 12:43 >> 16:11
17

ABRAMOVIĆ U BEOGRADU

"Ne zaboravljam svoje crnogorske korjene"

Jedna od najvećih umjetnica Marina Abramović otvorila je u Beogradu retrospektivnu izložbu "Čistač". Autorka se obratila prisutnima jutros u 6 sati i 23 minuta, u skladu s konceptom same izložbe u kojoj u zoru "čisti" svoju umjetničku karijeru i iz svoje arhive izvlači najbolje i najzapaženije radove. Iako umjetnica svjetskog imena, Marina je, sa konferencije, poručila da ne zaboravlja ni svoje crnogorsko.

Nakon, Stokholma, Humlebeka, Osla, Bona, Firence i Toruna izložba "Ĉistač" Marine Abramović otvorrena je u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu.

Do 20 januara publika će vidjeti, slike, crteže, audio i video radove, petformanse svjetski  poznate umjetnice.

Na konferenciji za novinare, uoči otvarannja izložbe, Abramovićeva je  podsjetila na svoje crnogorsko porijeklo istakla da je raspoložena da učestvije u umjetničkim projektima u Crnoj Gori.

"Prije 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam i letjela sam sve vrijeme od tada, danas počinjem da dotičem tlo, ova topla dobrodošlica koju ste mi priredili umanjila je ono što je moglo biti katastrofalan pad", poručila je umjetnica Marina Abramović, čija je retrospektivna izložba "Čistač", otvorena u Muzeju savremene umjetnosti.

"Došla sam u Beograd otvorenog srca i vi nemate pojma koliko sam ja u stvari emocionalno uzbuđena zbog svega", istakla je ona i dodala da to što je Muzej savremenene umjetnosti u skladište stavio cijelu svoju kolekciju kako bi se stvorili uslovi za njenu izložbu, znači da je ona zaista došla na svoje tlo.

Ona kaže i da joj se baš i ne sviđa ideja retrospektivne izložbe, jer to znači da umjetnik treba da umre.

"Ja ne namjeravam da odem u penziju, ja mislim da ću umrijeti radeći, ne mislim da odustanem od svoga rada", poručila je Abramović.

Osvrnuvši se na sam naziv izložbe, ona ukazuje da je riječ o čišćenju na svim nivoima - duhovnom, tjelesnom, mentalnom.

Podsjetila je i da je danas Svjetski dan čišćenja, što daje dodatnu simboliku.

"Onog trenutka kada posumnjaš da si bog, tada tvoja sujeta postaje prepreka tvom radu", samo je jedna od poruka koju ova umetnica upućuje svojim mladim kolegama.

Za nju je umjetnost svojevrsna borba protiv straha i zato uvjek bira one ideje koje joj se ne čine prijatnim.

Konferencija za novinare u Muzeju savremene umjetnisti počela je u svitanje, tačno u 6.23 i trajala je sat vremena.

U duhu ideje "Čišćenja" konferencija za novinare, simbolično je upravo tako i završena - čišćenjem jedne od novinarki iz publike koja je to zatražila od Marine Abramović.

Govoreći o nazivu izložbe, Abramović je rekla da je jedina greška što se nije sjetila da je nazove "Čistačica".

Izložba "Čistač" u Beograd stiže poslije Stokholma, Humlebuka, Osla, Bona, Firence i Toronta i biće otvorena do 20. januara 2020. godine.

Izložba, kroz više od 120 radova, hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umjetnice.

Postavka hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umjetnice. Pored same postavke, predviđeno je i da Marina Abramović 28. septembra održi otvoreno i besplatno predavanje ispred Muzeja savremene umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније