Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

23. 09. 2019. 08:57 >> 08:57

VEČERAS U MOJKOVCU

"Između dana i noći" na otvaranju Filmske jeseni

Festival "Mojkovačka filmska jesen" počeće večeras projekcijom crnogorskog filma "Između dana i noći", reditelja Andra Martinovića. Festival će trajati do 28. septembra, a biće prikazano šest igranih i tri dokumentarna ostvarenja.

U utorak u 12 sati biće organizovan Okrugli sto o filmu, a u 20 sati istog dana u planu je projekcija filma "Aleksi", reditelja Branka Vekarića.

Narednog dana u 11:30 sati na repertoaru je animirani film za djecu, a u večernjem terminu u 20 sati igrani film "Sam samcat", reditelja Boba Jelčića.

Kako je kazala direktorica Centra za kulturu Ljlja Jokić, Mojkovačka filmska jesen, najstariji je festival u Crnoj Gori, pa Mojkovčani s nestrpljenjem očekuju ovu prestižnu manifestaciju.

"Ova manifestacija se naziva i Festival glumca sa istog govornog područja, pa će se tako u takmičarskoj konkurenciji naći šest filmova sa prostora bivše Jugoslavije, a festival će se završiti 28. septembra projekcijom srpskog filma "Šavovi", a potom i svečanim uručivanjem nagrada za najbolju ženski i najbolju mušku ulogu, te nagrade za najbolje ženske i muške epizodne uloge u prikazanim filmovima. O nagradama odlučuje stručni žiri u sastavu: predsjednik reditelj, Branko Baletić te glumica, Andrea Mugoša i glumac Dragoslav Lola Medojević, članovi", pojasnila je Jokić.

Kao i prethodnih godine i ovog puta u programu festvala nalazi se veoma bogat propratni program, tako je Filmsku jesen najavila izložba "Crnogorski filmski plakat" i prezentacija monografije Momira Matovića, a u subotu 28. septembra biće organizovano druženje sa glumcima na terasi gradske kafane.

Organizator festivala je Centar za kulturu, a Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore su generalni pokrovitelji.

"Festival je jedan kulturni pečat po kojem je ova sredine prepoznatljiva kod nas i u regionu, zato su Mojkovac i Centar za kulturu otvorili širom vrata za ljubitelje filmske umjetnosti i kulture uopšte", kaže Jokić.

U četvrtak će u 12 časova biti prikazan ekološki film (GMIFF) "Čovjek drveća", u 18 sati dokumentarni film "Iz dubine duše", u režiji Mirka Jakovljevića, a u 20 sati film "Delirijum tremens", reditelja Gorana Markovića.

Predzadnje večeri festivala, u večernjem terminu, biće emitovan film "Ajvar" u režiji Ane Marije Rossi.

Kao i svake godine na najstarijem filmskom festivalu u Crnoj Gori mnoge filmske zvijezde biće gosti ove kulturne manifestacije.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније