Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

23. 09. 2019. 22:42 >> 22:38

FILMSKI CENTAR CG

Podrška za 21 filmski projekat

Na konkursu raspisanom za sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela, Filmski centar Crne Gore će ove godine, na prijedlog stručnih konsultanata i na osnovu odluke Savjeta, podržati ukupno 21 projekat u kategorijama: razvoj scenarija, razvoj projekta, dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, kao i dugometražni i kratkometražni igrani film.

U kategoriji za sufinansiranje razvoja filmskih scenarija, stručne konsultante činili su Marija Perović, filmska rediteljka, Vasko Raičević, dramaturg i Jovana Bojović, dramaturškinja.

Od ukupno prijavljenih 13 predložaka, podršku je zavrijedilo njih sedam: predložak "Poskokovo leto", scenariste Aleksandra Radulovića i producentske kompanije Natenane produkcija, "Braća", autora Stefana Boškovića i producentske kompanije Cut-Up, zatim "Transfer", autorke Gane Čomagić i producentske kompanije Live production. Pažnju je zavrijedio i projekat "A.N.A.", predložak "15 i po", autora Miša Obradovića i producentske kompanije A production, predložak "Tri sahrane i vjenčanje", autora Nikole Mijovića i producentske kompanije Adriatic Western, kao i projekat autora Mladena Vujačića i producentske kompanije Far produkcija, "Skarabej".

Kako se navodi u saopštenju Filmskog centra, stručne konsultante koji su razmatrali 12 prijava pristiglih na konkurs za sufinansiranje razvoja projekta, činili su Nina Redžepagić, producentkinja, Aleksandar Radunović, dramaturg i Senad Šahmanović, reditelj.

Podršku su zavrijedila četiri projekta i to "Otapanje", reditelja Ivana Salatića i producentske kompanije Meander Film, projekat "Dolina spomenika", reditelja Srđana Vuletića i producentske kompanije Artikulacija Film, "Planeta 7693", reditelja Gojka Berkuljana i producentske kompanije A production. Stručni konsultanti su preporučili projekat "Teen bull Terijer", reditelja Ivice Vidanović i Jelene Filipović i producentske kompanije Crossmedia agency, za dodatni rad na scenariju, uz uvjerenje da je riječ o projektu izuzetnog potencijala.

U kategoriji dugometražni i kratkometražni dokumentarni film stručni konsultanti Maja Bogojević, teoretičarka, Anđelka Nenezić, producentkinja i Drita Llolla, producentkinja, odlučili su da se podrži pet projekata od ukupno prijavljenih šest. U kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma nije bilo prijava.

Podržan je projekat pod nazivom "Porodica na određeno vrijeme", reditelja Seada Šabotića i producentske kompanije Code blue production, projekat "Đina", rediteljke Sare Stijović i produkcijske kompanije Live production, "Ljubav, sudbine, beštije", reditelja Momira Matovića i producentske kompanije Mfilm Montenegro, "Bliski Bosfor" Andra Martinovića i producentske kompanije "Mimesis" i projekat "gram Royalty", rediteljke Katarine Bulajić i producentske kompanije ABA film.

Stručne konsultante za kategoriju dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova činili su reditelj Željko Sošić, filmski kritičar Vuk Perović i reditelj Ivan Bakrač.

Donijeta je odluka da se podrže četiri projekta od ukupno prijavljenih šest. U kategoriji kratkometražnog igranog filma, podršku je dobio jedan projekat od ukupno prijavljenih pet.

Po ocjeni stručnih konsultanata, podršku je dobio projekat "Živi i zdravi", reditelja Ivana Marinovića i producentske kompanije Adriatic Western, "Zaliv", reditelja Draška Đurovića i produkciji kompanije MontenegroMax Film, "Djeca", reditelja Nikole Vukčevića i producentske kompanije Galileo production, te projekat "Čovjek sa groblja", reditelja Milana Todorovića i producentske kompanije B Film Montenegro.

Podršku je dobio i kratkometražni igrani film "Sve je teklo sigurnim tokom", rediteljke Anje Jovanović i producentske kompanije Videa production.

Sa dobitnicima sredstava će u narednom periodu biti zaključeni pojedinačni ugovori, kojima će se regulisati prava i obaveze ugovornih strana, dinamika isplate, način korišćenja dodijeljenih sredstava i druga pitanja od značaja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније