Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 09. 2019. 13:57 >> 14:07

U KOTORU

Počeo Regionalni sastanak ICOMOS mreže JI Evrope

U Kotoru je danas počeo Regionalni sastanak mreže Jugoistočne Evrope Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS). Skup je organizovan povodom obilježavanja 40 godina od upisa Prirodnog i kulturno - istorijskog područja Kotora na UNESCO Listu svjetske baštine, a prisustvuju mu brojni učesnici iz 14 država, među kojima i predsjednik ICOMOS Tošijuki Kono.

Na otvaranju sastanka, prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako je uvjeren da će boravak eksperata ICOMOS u Crnoj Gori koristiti u razmjeni znanja i iskustava.

"Sa posebnim zadovoljstvom mogu da kažem da smo u prethodne tri godine ostvarili značajan napredak u primjeni Konvencije o zaštiti svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Usvojivši Akcioni plan za postizanje Odluke Komiteta iz Istanbula iz 2016. godine, status Kotora na UNESCO listi postala je strategija Vlade Crne Gore. To više nije samo pitanje Ministarstva kulture ili Uprave za zaštitu kulturnih dobara, već pitanje svih vladinih resora, a upravo ta činjenica pomogla nam je da prevaziđemo različite izazove sa kojima smo se u tom periodu srijetali, naglasio je ministar.

U iščekivanju mišljenja UNESCO o PUP-u Kotor, kako je kazao ministar, pažnja je posebno usmjerena na reviziju Menadžment plana koji se trenutno sprovodi.

"Od tog dokumenta očekujemo jako puno, te apelujemo na sve nadležne institucije da pruže punu podršku Radnom timu koji sprovodi ovaj delikatan proces, kako bi dokument bio što bolji, te kako bi bio dobra alatka za upravljanje, kako Opštini Kotor i Savjetu za upravljanje Prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora, tako i Vladi", dodao je ministar.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović izrazio je uvjerenje da će boravak ICOMOS eksperata ovim povodom biti značajan za razmjenu iskustava, te da će od posebne pomoći biti Kotoru, kako bi se našao balans između očuvanja kulturnih vrijednosti i potreba građana.

Predsjednik ICOMOS Tošijuko Kono je na početku izlaganja zahvalio podršci svim institucijama koje su omogućile ovaj sastanak, te iskazao zadovoljstvo da boravi u gradu koji beć 40 godina ima status UNESCO mjesta svjetske baštine. On je istakao da vjeruje da će formiranje crnogorskog udruženja ICOMOS biti od izuzetnog značaja za dalje aktivnosti u implementaciji Konvencije o zaštiti svjetske baštine, te kako je izuzetno srećan što je nedavno završena procedura akreditovanja crnogorskog udruženja ICOMOS.

Princ Nikola je u ime crnogoroskog udruženja ICOMOS, koje je u formiranju, istakao da je izuzetno srećan zbog toga što je procedura formiranja došla do finalnih koraka.

Izuzev sastanka u Kotoru, koji će trajati dva dana, učesnici regionalnog skupa će obići i Stari Bar.

Sastanak organizuje Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, uz podršku opština Kotor, Bar i Tivat, te Pomorskog muzeja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније