Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

02. 10. 2019. 14:59   >>  15:04

ODLUKA MEĐUNARODNOG ŽIRIJA

Jovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade donio je odluku da se Njegoševa nagrada za 2019. godinu dodijeli književniku Jovici Aćinu, za roman "Srodnici", objavljen 2017. godine u izdanju Lagune iz Beograda.

U dosadašnjem radu žiri je raspravljao o 21 predlogu koje su kandidovali selektori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor od devet kandidata za dodjelu ovog prestižnog međunarodnog priznanja: Refik Ličina, Darko Cvijetić, Elena Aleksieva, Vlada Urošević, Vlado Žabot, Jovica Aćin, Igor Mandić, Sinan Gudžević i Ivica Đikić.

Kako se objašnjava u saopštenju Ministarstva prosvjete, u skladu sa poslovnikom o radu, Žiri je prethodno utvrđenu listu sveo na uži izbor u koji su ušli Jovica Aćin, Sinan Gudžević i Vlada Urošević, a nakon toga je tajnim glasanjem, većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku Jovici Aćinu iz Beograda.

"Roman 'Srodnici', Jovice Aćina napisan je postupkom majstora koji suvereno vlada umijećem pripovijedanja, jednako, kao i gradnjom vrlo složene romaneskne strukture. Na prvi pogled 'Srodnici' se mogu učiniti kao postmodernistička igra u kojoj se i sa čitaocem računa kao s akterom. No udio fino podložene ironije i autoironije, prisutan u podsloju teksta, razotkriva ovaj Aćinov roman kao djelo koje svoje postmodernističko porijeklo dovodi u pitanje i dokida, rastvarajući se kao roman s mnogim ozbiljnim značenjima", mišljenje je žirija.

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade čine istaknuti književnici iz sedam zemalja regiona: Bogomil Đuzel, predsjednik žirija (Sjeverna Makedonija), Ivan Lovrenović (Bosna i Hercegovina), Rusanka Lyapova (Bugarska), Dušan Šarotar (Slovenija), Gojko Tešić (Srbija), Miljenko Jergović (Hrvatska) i Vlatko Simunović (Crna Gora).

Njegoševu nagradu uručuje Predsjednik Crne Gore na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније