Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

03. 10. 2019. 15:10 >> 15:10

MEĐUNARODNA AFIRMACIJA

Šest umjetnika na Art marketu u Budimpešti

Šest umjetnika iz Crne Gore prvi put predstavlja radove na Art marketu u Budimpešti, jednom od najznačajnijih u Evropi.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović obišao je danas, tokom posjete Mađarskoj, Art market, zajedno sa ambasadorom Crne Gore u Mađarskoj Aleksandrom Moštrokolom, razgovarao sa umjetnicima koji svoje radove izlažu na ovoj značajnoj smotri, a koje je obezbjedilo Ministarstvo kulture.

Crnogorski stvaraoci, Roman Đuranović, Anastasija Kostić, Marko Marković, Siniša Radulović, Adin Rastoder i Vlatka Vujošević, zadovoljni su što su njihovi radovi prvi put dostupni na jednom art marketu, tim prije, jer će smotru u Budimpešti, kako se očekuje, tokom predstojećih dana posjetiti više od 30.000 ljudi.

Crnogorski stvaraoci, koji su radove predstavili u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i galerije "Artika", istakli su i kako bi učešće na manifestacijama nalik Art marketu u Budimpešti trebalo da postane praksa.

Bogdanović je razgovarao i sa direktorom Art marketa u Budimpešti Atilom Ledenjim, sa kojim je više riječi bilo o mogućnosti dugoročne saradnje.

Ledenji je istakao kako mu je drago što je i Crna Gora od ove godine dio prestižnog događaja u mađarskoj prijestonici, navodeći kako vjeruje da će prezentacija naših umjetnika u budućnosti biti redovan segment Art marketa.

"Ovo je sasvim nov momenat kada je u pitanju prezentacija crnogorske umjetnosti i stoga sam izuzetno zadovoljan načinom na koji naših šest autora predstavljaju Crnu Goru na ovoj smotri. Reakcije koje sam vidio danas, govore da naši stvaraoci jesu konkurentni na širem tržištu i da je njihov rad zapažen. Naši umjetnici, bez sumnje, jesu među najboljim ambasadorima naše države, a to će, uvjeren sam, biti potvrđeno i na ovom Art marketu. Ministarstvo će intenzivirati aktivnosti i na ovom planu, pa je sasvim realno očekivati da će crnogorski umjetnici biti još zastupljeniji na evropskim art marketima i srodnim smotrama", istakao je Bogdanović.

Prezentacija Crne Gore na Art marketu rezultat je dobre saradnje sa Vladom Mađarske, kao i inicijative Ambasade Crne Gore u Budimpešti.

Art market u Budimpešti počeo je danas i trajaće do nedjelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније