Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

07. 10. 2019. 13:35 >> 13:35

BOGDANOVIĆ - KEMP

Britanija će podržati kreativni i digitalni sektor

Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviće da podržava aktivnosti Crne Gore u oblasti kulture, a od obostranog interesa ubuduće mogu biti kreativne industrije i kinematografija, ocijenjeno je tokom susreta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Alison Kemp, direktoricom British Councila Vanjom Madžgalj i šefom produkcije u "Northern Ireland Screen" Endrjuom Ridom.

U tom pravcu potpisan je i Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i British Councila, kojim je definisan zajednički rad u cilju podrške kulturnom sektoru, ali i na razvoju digitalnih tehnologija kao kreativnog medija.

Kako se naglašava u saopštenju Ministarstva kulure, tokom sastanka posebno je naglašena dosadašnja dobra saradnja, iz koje su proistekle brojne inicijative i projekti, pri čemu je najznačajnija nacionalna konferencija "Montenegro Creative Forum", koja će početi sjutra.

Kako je istakao Bogdanović, ta smotra u velikoj je mjeri dobila na kvalitetu upravo zahvaljujući podršci British Councila, koji je jedan od partnera u realizaciji.

"Posebno me raduje što smo danas potpisali trogodišnji Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i British Councila, koji je osnova za naš udružen rad na različitim poljima. Prije svega, mislim na oblast digitalnih tehnologija - koju je Ministarstvo kulture prepoznalo kao jednu od ključnih kada govorimo o kreativnim industrijama. Današnji sastanak bio je i prilika da ambasadorki Kemp zahvalim na dosadašnjoj podršci, kako njenoj i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, tako i British Councila. Podsjetiću da upravo ovih dana zajedno organizujemo nacionalnu konferenciju Montenegro Creative Forum koja će ujedno biti i odlična prilika da utvrdimo dalje smjernice u pravcu razvoja naše scene", naglasio je Bogdanović.

Ambasadorka Kemp istakla je kako saradnja u oblasti kulture treba da bude od posebnog i obostranog značaja, tim prije, jer britanski autori i kulturni radnici mogu pružiti podršku crnogorskoj sceni.

U tom cilju, u našoj državi boravi i Endrju Rid, koji je kroz rad u "Northern Ireland Screen", učestvovao u snimanju epizoda serije "Game of Thrones" u Sjevernoj Irskoj, ali i u drugim projektima u produkciju HBO.

Rid je na današnjem sastanku iskazao zadovoljstvo što će u okviru "Montenegro Creative Foruma" podijeliti iskustva, ali i razgovarati sa crnogorskim filmskim radnicima.

Direktorica British Councila Vanja Madžgalj je kazala da joj je čast što će British Council u naredne tri godine podržati kreativne industrije u Crnoj Gori i to posebno u domenu novih tehnologija.

"Mi smo kroz naš program Play UK, koji, po prvi put na ovaj način, donosimo u Crnu Goru, omogućili da mladi kreativci koji se zanimaju za nove tehnologije nauče kako da koriste nove digitalne platforme, invazivne platforme, prije svega u domenu VR-a, gejminga i animacije", naglasila je Madžgalj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније