Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

08. 10. 2019. 13:58   >>  13:58

KRALJEVSKO POZORIŠTE

Zetski dom nastavlja sa obrazovanjem mladih

Kraljevsko pozorište Zetski dom i u ovoj školskoj godini nastavlja sa svojim obrazovnim segmentom, odnosno radom Studija u koji će biti uključeni cetinjski osnovci i srednjoškolci i Danom umjetničkog obrazovanja.

Rad Studija krenuo je u cetinjskoj gimnaziji, a priliku da budu dio programa ove godine imaju djeca podijeljena po uzrastu u tri grupe: 35 djece od šest do 10 godina u prvoj, oko 15 učenika koja imaju od 11 do 14 godina u drugoj, i oko 15 mladih od 15 do 19 godina u trećoj.

Prostora ima za zainteresovane učenike u dvije starije grupe, a Studio se održava dva puta nedjeljno: ponedjeljkom i četvrtkom.

Projekat u koji su uključeni cetinjski osnovci i srednjoškolci, realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Narodnim muzejem, a započet je 2018.

Dan umjetničkog obrazovanja počinje sjutra i na taj način će teatar opet ujediniti pozorišnu i školsku godinu. U posjetu dolaze dvije gimnazije, žabljačka "17. septembar" i bjelopoljska "Miloje Dobrašinović", a biće izvedena predstava "Bog masakra", u režiji Siniše Evtimova.

"Postojanjem ova dva obrazovna segmenta, najstarijem crnogorskom teatru, vraćena je obrazovna uloga, utkana u njegove temelje 1884. Dan umjetničkog obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Narodnim muzejem dao je očigledne rezultate, jer djeca i mladi dolaze u teatar", napominju u ovom pozorištu.

Kako se ističe, sa Danom umjetničkog obrazovanja ostvaruje se unaprijed zacrtani plan svih uključenih institucija da projekat preraste u stalnu aktivnost, i kao takav postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja, ikad iniciranih u regionu.

"Tokom posjeta djeca će i ove godine imati prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i lunch-pakete koje obezbjeđuje takođe Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kuhinjom Doma učenika i studenata", navodi se u saopštenju.

Studio Kraljevskog pozorišta koji vodi profesor FDU Petar Pejaković, je prvi dramski studio u Crnoj Gori koji radi u sklopu državne institucije, potpuno besplatno, a kako su istakli u Pozorištu, djeca će nastaviti da dobijaju nova znanja i proširuju svoje vidike kroz umjetnost, riječ i pokret.

"Vaspitanje duše je naš cilj, u kome je fokus dobar i zdrav mladi čovjek, kulturan, svjestan svojih mogućnosti i želja, čovjek koji teži razvoju znanja, igre, mašte, hrabrosti, mlada osoba koja nije zaražena banalnom svakodnevicom, dnevnom politikom, nacionalizmima i najrazličitijim predrasudama, već mlada osoba koja korača putem dobra, ljubavi, morala i najviših ljudskih vrijednosti", kazala je o obrazovnom segmentu teatra njegova umjetnička direktorica Lidija Dedović.

U pozorištu u toku je rad na predstavi "Tri sestre".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније