Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

08. 10. 2019. 23:42 >> 23:40

ZAVRŠEN FESTIVAL GITARE U NIKŠIĆU

Od svjetskih virtuoza do novih nada

Međunarodni festival gitare Nikšić završen je nakon četiri dana posvećena muzici, španskim umjetnicima i kulturi uopšte, a ove godine obilježio ga je spoj iskustva i mladosti.

"Imali smo programe koji su privukli publiku u tako velikom broju. Uspjeli smo da uspostavimo i segmente festivala koji su važni, osim za publiku, i za izvođače i stvaraoce koji dolaze iz naše zemlje ili iz regiona. Naši programi su pokazali da postoje mladi ljude koji vole klasičnu muziku i gitaru. Jedna od naših misija je da nastavimo sa još raznovrsnijim i sadržajnijim programom na najvišem umjetničkom nivou", kazao je Danijel Cerović, umjetnički direktor festivala, sabirajući utiske.

Nakon spektakularog otvaranja uz Crnogorski simfonijski orkestar (dirigent Nada Matošević Orešković) i premijerno izvođenje Kanjizaresovog "Meditaranskog koncerta" u Crnoj Gori, uslijedio je nastup gitarskog dua. Na velikoj sceni Nikšićkog pozorišta nastupili su španski virtuozi - Huan Karlos Gomez i Huan Manuel Kanjizares, koji su u Nikšić oživjeli atmosferu i strast flamenko muzike.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, u istom duhu festival je nastavljen i tokom treće večeri tokom poetsko-muzičkog performansa posvećenom španskom pjesnku Lorki, koji su realizovali mladi pjesnici Književnog kluba "Poenta poetika" i učenici Muzičke škole "Dara Čokorilo". Bilo je to veče tokom kog je publika uživala u faruko plesu, Lorkinim stihovima, izvođenju Lorkinih kompozicija, ali i imala priliku da čuje manje poznate i interesantne podatke o životu i djelu jednog od najintrigantnijih pjesnika u istoriji svjetske književnosti.

Na posljednjoj večeri, 7. oktobra, u sali JU "Zahumlje" nastupili su studeni gitare iz prestižnih muzičkih akademija iz Pariza, Strazbura, kao i iz Sarajeva, odnosno sa Cetinja. Djela koja su komponovali ili inspirisali španski umjetnici izvodili su: Mina Milenković i David Marton (Cetinje), Vasilije Toljić (Strazbur), Dragan Martinović (Pariz) i sarajevski Ammar Tarik Duo, kog čine Tarik Kamarić i Ammar Biser.

"Velika je čast za mene da budem na ovom festivalu, zato što mi je on od mladih dana pomogao da muzički uzrastam, budući da sam svake godine dolazio na koncerte. To što sam tu čuo je možda i najviše zaslužno što sam danas tu gdje jesam", rekao je Vasilije Toljić, mladi Nikšićanin koji se danas usvršava na Muzičkoj akademiji u Parizu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније