Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

11. 10. 2019. 19:05 >> 19:06

OD VEČERAS

Predstava "Balkan boys" u Zetskom domu

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom 11, 12, 13 i 14. oktobra biće izvedena predstava "Balkan boys", rađena po motivima teksta "Ladies Night" Antoni Mekkartena i Stivena Sinklera, kao i filmskog scenarija "The Full Monty" Stivena Bofoja.

Predstava je dio međunarodnog ADNICH projekta i koncepta Art Geto (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji čini međunarodni tim glumaca: Atanas Atanasovski i Valentin - Tino Kostadinovski (Sjeverna Makedonija), Peđa Marjanović (Srbija), Mak Čengić (Bosna i Hercegovina), kao i Julija Milačić Petrović Njegoš, Stevan Vuković, Pavle Prelević i Lara Dragović (Crna Gora).

Kostimograf u predstavi je Lina Leković, a inspicijent Nikola Tomić.

Interregionalni projekat ADNICH se sprovodi u periodu 2018-2020, a bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Projekat je okupio pet partnera iz tri pomenute zemlje, a Kraljevsko pozorište Zetski dom je lider.

Kako napominju u saopštenju Kraljevskog pozorišta, predstava je priča o prevarenim očekivanjima. Kada nema mogućnosti, snovi mogu postati obesmišljeni, a kao rješenje može se učiniti logičnim jedino odlazak. Tako se momci sa Balkana nađu u Austriji, taj odlazak čini se besmislenim, jer rade u noćnom klubu, tek neki običan posao. Odlaze tako mnogi, baš zato je ovo komedija koja nije postavljena na scenu samo da nas zasmije. Reditelj Siniša Evtimov, ističu u Zetskom domu, uradio je adaptaciju teksta i suočio karaktere sa njihovim slabostima i porazima.

"Ljudska civilizacija je u deficitu empatije. Ovo je neobična priča o običnom čovjeku, o njegovoj borbi za opstanak, o preuzimanju odgovornosti i vraćanju vjere u život i čovječanstvo", rekao je uoči premijere Evtimov.

Glumac Peđa Marjanović je kazao da njegov i svi likovi u predstavi su u potrazi za boljim životom.

"Mi smo na ovim prostorima ubijeđeni da je ono što su normalne životne potrepštine, zapravo luksuz. Ljetovanje, zimovanje, auto. Preživljavanje je zamijenilo život", rekao je Marjanović.

Glumac Atanas Atanasovski ističe da su miješan ansambl, koji dolazi iz različitih zemalja, sa različitim jezikom i načinom života, kako jeste i u stvarnosti i da je to i velika prednost predstave.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније