Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

10. 10. 2019. 19:23   >>  19:22 4

HANDKE IZNENAĐEN

"Veoma hrabra odluka za Švedsku akademiju"

Austrijski pisac Peter Handke izjavio je danas da je iznenađen odlukom da dobije Nobelovu nagradu za književnost ocjenjujući da je to "veoma hrabra odluka" poslije "svih svađa" uzrokovanih njegovim radom i angažmanom.

"Poslije svih tih svađa, iznenađen sam. Takva odluka je veoma hrabra za Švedsku akademiju", rekao je Handke u svom domu u Šavilu, nadomak Pariza.

Handke je tokom svoje karijere nekoliko puta rekao da treba ukinuti Nobelovu nagradu za književnost koju smatra kao "lažnu kanonizaciju koja ne donosi ništa čitaocu".

Pisac je priznao da je bio iznenađen telefonskim pozivom iz Švedske.

"Zbog svih problema koje sam imao, nikad ne bih pomislio da bi mene izabrali", rekao je Handke koji je izazvao polemike zbog prosrpskih stavova i kritike na račun bombardovanja Srbije od strane NATO-a.

Handke je 2006. godine prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Na pitanje šta o tome danas misli, Handke je odbio bilo kakav politički stav.

"Moja priroda je priroda jednog pisca, ne jednog novinara", rekao je on.

O stavu o Nobelovoj nagradi, rekao je da je kritikovao to priznanje kao čitalac, ali da danas tako ne misli. Potvrdio je da će otići u Stokholm na ceremoniju uručenja nagrade.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena djela "Veliki pad", "Popodne pisca", "Juče na putu".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније