Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 10. 2019. 17:38 >> 17:37

BOGDANOVIĆ I BANOV

Bugarska otvorena za CG umjetnike

Bugarska je u potpunosti otvorena da ponudi crnogorskim umjetnicima nastupe na najznačajnijim smotrama u toj državi, pri čemu posebnu šansu za partnerstvo predstavlja sfera kinematografije, kazao je bugarski minstar kultire Boil Banov, tokom sastanka sa crnogorskim kolegom Aleksandrom Bogdanovićem u Sofiji, koji je bugarskim umjetnicima ponudio istu mogućnost u Crnoj Gori.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas u Sofiji sa Banovim, pri čemu su izrazili zadovoljstvo što je saradnja dvije države na planu kulture intenzivirana nakon julske posjete ministra Banova Crnoj Gori.

“Tome u prilog, kako su se složili, govori i činjenica da će danas u Sofiji biti održano više događaja koji će bugarskom auditorijumu predstaviti crnogorsku kulturu, ali i sastanak Radne grupe zadužene za usaglašavanje Programa saradnje dvije države na polju culture”, navode se u saopštenju MKU.

Bogdanović kazao je kako Crna Gora, u duhu dogovorene saradnje, bugarskim autorima nudi mogućnost nastupa i prezentacije na blizu 20 smotri kulture i umjetnosti, počev od najznačajnijih književnih manifestacija, sve do pozorišnih i muzičkih festivala.

“ Pritom, ministar Bogdanović naglasio je i da je naša država otvorena za rezidencijalne programe za umjetnike, ističući i kako već sada postoje pretpostavke za zajedničke projekte u oblasti filma”, navodi se u saopštenju.

Banov je naglasio kako mu je drago što se sa ministrom Bogdanovićem sastao i u Sofiji, nakon njegove posjete Crnoj Gori u julu. On je kazao da ga raduje što je u periodu između dvije posjete uslijedilo niz aktivnosti na uspostavljanju međudržavne saradnje, naglasivši pritom da je Ministarstvo kulture Bugarske već pripremilo brojne prijedloge koje će razmatrati Radna grupa za usaglašavanje Programa saradnje.

“On je rekao kako je i Bugarska u potpunosti otvorena da ponudi crnogorskim umjetnicima nastupe na najznačajnijim smotrama u toj državi, pri čemu se saglasio kako posebnu šansu za partnerstvo predstavlja sfera kinematografije, tim prije jer su obje države članice Eurimages“, navodi se u saopštenju.

 Nakon susreta, Bogdanović je kazao kako vjeruje da je Crna Gora u Bugarskoj dobila posvećenog partnera u oblasti kulture.

“Sa ministrom Banovim i danas sam govorio o detaljima saradnje, pri čemu smo identifikovali brojna polja od zajedničkog interesa. Stoga, moje je zadovoljstvo što ćemo sa Bugarskom ostvariti cjelovito partnerstvo u oblasti kulture, koje nam nudi i brojne mogućnosti – počev od oblasti filma i zajedničkih projekata, sve do rezidencijalnih programa, koji za umjetnike iz obje države mogu biti od izuzetnog značaja”, kazao je Bogdanović.

Tokom današnje posjete Sofiji, ministar je obišao i arheološko nalazište Serdika, te Nacionalni arheološki institut i muzej Bugarske, gdje je razgovarao i sa direktorom te institucije Hristom Popovim.

 Ministri Bogdanović i Banov večeras će u bugarskoj prijestonici otvoriti izložbu „Crnogorsko ćirilično štamparstvo“, koju je priredila Matica crnogorska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније