Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 10. 2019. 21:31 >> 21:34
2

OTVORENA IZLOŽBA

Crnogorsko ćirilično štamparstvo u Bugarskoj

Izložba "Crnogorsko ćirilično štamparstvo“, koju je u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka priredila Matica crnogorska, svečano je otvorena u Sofiji. Izložba je priređena u Nacionalnoj biblioteci Bugarske "Sveti Ćirilo i Metodije", povodom 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, i 500 godina od štampanja prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina - Psaltira i Služabnika, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Otvarajući izložbu, ministar Aleksandar Bogdanović kazao je da ona nudi uvid u početke velikog civilizacijskog dostignuća koji je izveden prelaskom sa rukopisnog na štampani tekst, a što se u Crnoj Gori dogodilo svega 40 godina nakon Gutenbergovih prekretničkih poduhvata.

"U tadašnjoj Crnoj Gori, u prostoru u kojem su se doticale kulture Istoka i Zapada, jedan vladar male države izložene velikim iskušenjima, prepoznao je ono što mnogi njegovi savremenici koji su vladali većim i naprednijim prostorima, nijesu umjeli prepoznati. Začinjući štamparstvo među južnim Slovenima, Đurađ Crnojević je na ove naše prostore prenio ono što će Viktor Igo nazvati 'majkom svih revolucija', kazao je Bogdanović.

Nije, naglasio je on, pretjerano reći da se Oktoih prvoglasnik na jedan osoben način nadovezao na prve početke slovenske pismenosti, zadržavajući duh crnogorskog prostora, njegovu istorijsku specifičnost i autentičnost.

"On predstavlja važno svjedočanstvo o religioznom i političkom životu crnogorske države u doba Crnojevića i vitalni je dodatak istorijatu relacija između slovenskih naroda tog vremena" naglasio je ministar Bogdanović.

Ministar kulture Bugarske Boil Banov, rekao je da čvrsto uspostavljeno partnerstvo Bugarske i Crne Gore na polju kulture već daje zapažene rezultate, a da je plod tih aktivnosti i izložba u Sofiji. On je dodao i kako vjeruje da saradnja Bugarske akademije nauka sa Maticom crnogorskom treba da predstavlja primjer i drugim institucijama kulture iz dvije države.

"Izložba posvećena crnogorskom ćiriličnom štamparstvu, zapravo, još je jedan od brojnih primjera uspjeha našeg zajedničkog rada. Ovaj događaj, ujedno, izraz je velike želje Bugarske akademije nauka i umjetnosti da ojača saradnju sa Maticom crnogorskom, a ja vjerujem kako će taj proces biti nastavljen, i to štampanjem cetinjskog Psaltira s posledovanjem, koji je prvi put objavljen 1495. godine", kazao je ministar Banov.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Bugarske akademije nauka, akademik Julian Revalski, koji je istakao da crnogorsko ćirilično štamparstvo daje značajan doprinos razvoju kulture šireg područja Balkana, naglašavajući da štamparska tradicija koja se u Crnoj Gori baštini vjekovima predstavlja dobru osnovu za dalje unaprijeđenje saradnje između Crne Gore i Bugarske.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović naglasio je kako Matica crnogorska predano radi na njegovanju kulture sjećanja crnogorske nacije I društva, jer znamo da poruke iz naše prošlosti imaju smisla i vrijednosti samo ukoliko ih svaka generacija iznova protumači, kritički valorizuje i prihvati kao svoje.

Matica crnogorska je uspostavila saradnju sa eminentnim institucijama nauke i kulture u Republici Bugarskoj: Naučnim arhivom Bugarske akademije nauka, Nacionalnom bibliotekom Sveti Ćirilo i Metodije i Centrom za slovensko-vizantijska proučavanja Ivan Dujčev iz Sofije.

"Kod svih smo nailazili na prijateljsku podršku i spremnost da nam otvore bibliotečke fondove i omoguće prikupljanje materijala za ovu izložbu" rekao je Radulović.

Na izložbi su predstavljena 24 bogato ilustrovana panoa, a postavka je rađena na crnogorskom i engleskom jeziku. Materijal za izložbu prikupljen je u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, a cjelokupan projekat dobio je podršku Ambasade Crne Gore u Sofiji i Ambasade Bugarske u Podgorici. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture.

Izložba predstavlja i dio programa obilježavanja 150 godina postojanja Bugarske akademije nauka. Tim povodom, ministar Bogdanović razgovarao je sa predsjednikom te institucije Julianom Revalskim. Tokom susreta, govoreno je o mogućnostima buduće međuinstitucionalne saradnje između Crne Gore i Bugarske.

Izložbi je prethodilo potpisivanje Sporazuma o saradnji između Matice crnogorske i Nacionalnog arhiva Bugarske akademije nauka.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније