Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B92.net, objavila B.B. ]

15. 10. 2019. 11:01 >> 11:00

ŽIRI PREKRŠIO PRAVILA

Buker za Margaret Etvud i Bernardin Evaristo

Kanadska književnica Margaret Etvud i britanska spisateljica Bernardin Evaristo podijelile su ovogodišnju Bukerovu nagradu, uprkos pravilima koja ne dozvoljavaju dva pobjednika.

Predsjednik žirija Piter Florans izjavio je da petoro članova žirija "jednostavno nije moglo da se odluči" između distopijskog trilera Etvudove "Testamenti" i kaleidoskopa crnih ženskih priča "Devojčica, žena, druga" Bernardin Evaristo.

On je istakao da je, djelimično inspirisan protestima pokreta "Pobuna protiv izumiranja", održanog u blizini održavanja dodjele nagrada u Londonu, žiri odbio zahtjeve da ne može da izabere više od jednog dobitnika.

"Naš konsenzus je naša odluka da se podsmehnemo pravilima. Mislim da se zakoni ne krše, a da se pravila mogu prilagođavati okolnostima", rekao je Florans.

Organizatori, međutim, to ne vide na isti način, pa je Gabi Vud, direktorka za književnost Fondacije Bukerove nagrade, rekla da su staratelji fonda više puta rekli članovima žirija da ne mogu da imenuju dva pobjednika, ali da su oni u suštini organizovali sjednicu u sobi žirija, dok su se rasprave razvačile po pet sati.

Vudova je insistirala na tome da odluka žirija neće "postaviti presedan", što znači da će Etvudova i Evaristoova podijeliti novčani iznos od 50.000 funti (63.000 dolara).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније