Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

15. 10. 2019. 10:09   >>  12:51

ITALIJANSKA UMJETNICA U PODGORICI

Otvorena izložba "Stratigrafske slike"

Izložba "Stratigrafske slike" čuvene italijanske umjetnice Ane Romanelo otvorena je sinoć u JU Muzeji i galerije Podgorice, u okviru događaja kojima se obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, istakao je da je kulturna razmjena sa Republikom Italijom od izuzetnog značaja za Crnu Goru, kao i da vjeruje da će i ova izložba imati odjeka u umjetničkim krugovima i među širom publikom.

"Ovakvi nas događaji, između ostalog, podsjećaju na bogatu tradiciju kulturnih veza između naših prostora, koje su upravo na polju umjetničke grafike i štamparstva rezultirale veoma bitnim kulturnim dostignućima u crnogorskoj istoriji. Neki od prostora današnje Italije bili su tokom teških istorijskih perioda, pribježište upravo onim Crnogorcima koji su na svom prostoru započinjali veliku kulturnu misiju štamparstva. Treba naglasiti da njihov rad predstavlja izuzetan primjer upotrebe likovnih elemenata u štampanom tekstu, što bi se na određeni način moglo tretirati i kao začetak našeg dizajna", kazao je Bogdanović.

Na otvaranju je govorio i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Celioli, koji je kazao da sa zadovoljstvom predstavlja, prvi put u Crnoj Gori, umjetnicu Anu Romanelo.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković pozdravio je prisutne i poželio im dobrodošlicu u novi galerijski prostor.

"Umjetnica Ana Romanelo, dugo prisutna na italijanskoj umjetničkoj sceni, večeras prvi put predstavlja svoj rad crnogorskoj publici. U nekonvencionalnom stvaralačkom postupku Romanelo kombinuje tehnike - od fotografije do grafike i objekta. Umjetnica je u Podgorici koncipirala postavku koja pokreće estetske doživljaje i jedinstvena iskustva. Istražujući međuodnose tragova prošlosti, kulturnog nasljeđa i ubrzane stvarnosti trenutka u kome živimo, Romanelo kreira jedinstvene likovne sisteme osobenog umjetničkog izraza. Svjetlost i kolorit Mediterana kao dio vizuelnog koda umjetnice Romanelo prepoznajemo i u radu mnogih crnogorskih autora", rekao je Ćetković, proglašavajući izložbu i novi galerijski prostor otvorenim.

Na izložbi koju je organizovala Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori predstavljeno je 18 djela umjetnice iz Kalabrije, rađenih raznovrsnim tehnikama. Izložba je nastala u okviru "Dana savremene umjetnosti", u saradnji sa ministarstvima kulture i vanjskih poslova, Glavnog grada i kompanije "Terna".

Prilog: Ana Ašanin, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније