Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 09. 2013. 14:06 >> 14:06

KRATKA PRIČA

Nagrada za "Vodeni grad" Dragane Tripković

Institut za Mediteran (IEMed) iz Barselone i međunarodna fondacije „Ana Lind” proglasili dobitnike međunarodne nagrade „A Sea of Words 2013” koja se svake godine dodjeljuje za kratku priču mladih autora Evrope i Mediterana. Crnogorskoj književnici Dragani Tripković pripala je treća nagrada za naslov “Vodeni grad”.

 

Mogućnost učešća autora iz Crne Gore na ovom Konkursu proizilazi iz ugovorene saradnje Ministarstva kulture i Fondacije “Ana Lind”, internacionalne organizacije za međukulturni dijalog Evrope i Mediterana, a izbor na konkursu je potvrda kvalitetnog književnog stvaralaštva Dragane Tripković i doprinos promociji crnogorskih mladih pisaca na međunarodnoj književnoj sceni.

Prema odluci žirija, prvu nagradu dobio je Danijel Lopez Bonicna (Slovenija) za priču “Zmajski Most”. Druga nagrada, za kratku priču “Errors allowed” dodijeljena je Kristoforosu Pavlakisu (Grčka). Crnogorskoj književnici Dragani Tripković pripala je treća nagrada za naslov “Vodeni grad”.

U procesu konkursne selekcije međunarodni žiri je razmatrao 241 literarno djelo iz 43 zemlje Unije za Mediteran, i odabrao 15 finalista predselekcije, čije će priče biti publikovane u knjizi „A Sea of Words 2013”. Žiri je dodijelio tri nagrade, koje su laureatima uručene na svečanoj ceremoniji održanoj 16. septembra na Institutu za katalonske studije u Barseloni.

Dragana Tripković je pjesnikinja čije je poetsko djelo potvrđeno na domaćoj književnoj sceni, a nagrada u Španiji, kao i poziv za učešće na drugim značajnim poetskim festivalima, dokaz je i poziv drugim mladim crnogorskim stvaraocima da participiranjem na ovom i sličnim konkursima zauzmu svoje zasluženo mjesto u evropskoj i svjetskoj književnosti.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније