Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta, objavila B.B. ]

22. 10. 2019. 12:52 >> 12:53

IZLOŽBA POSVEĆENA DA VINČIJU

U Luvru "Vitruvijev čovjek" i virtuelni susret sa Mona Lizom

Muzej Luvr priredio je izložbu povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda da Vinčija - sa pozajmljenim "Vitruvijevim čovjekom" iz Italije i sa prilikom za virtuelni susret sa Mona Lizom, ali bez djela "Salvator Mundi".

Izložba obuhvata 160 radova italijanskog majstora i drugih umjetnika uključujući remek djela poput "Djevice s djetetom i Svetom Anom", na kojoj je Da Vinči radio 20 godina do smrti 1519. godine.

Za veliku izložbu u pariskom muzeju iz Italije će biti pozajmljeno pet djela i dvije kopije djela slavnog Da Vinčija.

Pored "Vitruvijevog čovjeka" izloženog u Veneciji, Luvru će biti pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dvije kopije njegovih djela izloženih u Firenci.

Dozvolu za izlaganje "Vitruvijevog čovjeka" italijanski sud izdao je tek 16. oktobra pošto je neprofitna grupa "Italija nostra" uložila protest, tvrdeći da takvo remek djelo ne treba da napušta Italiju.

Luvr ipak do danas nije uspio da ubijedi misterioznog vlasnika djela "Salvator Mundi" da pozajmi sliku. "Salvator Mundi" je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj cijeni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Trgovac umjetničkim djelima Keni Skačer vjeruje da je locirao sliku, kao i da se vjerovatno nalazi na jahti saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

"Mona Liza", poznata i kao "Đokonda", svakodnevno privlači 30.000 posjetilaca u Luvru. Cijena uspjeha kod publike portreta mlade firentinske dame učinila je da slika ne bude dio postavke posvećene Da Vinčiju, ali će posjetioci, zahvaljujući virtuelnoj stvarnosti, imati priliku da sami provedu sedam minuta "oči u oči" sa Mona Lizom.

Izložba će biti otvorena u četvrtak i trajaće do februara, a u pretprodaji koja je počela juče, do sada je kupljeno 220.000 karta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније