Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

23. 10. 2019. 14:33   >>  19:44

FESTIVAL U CNP-U

"Bure Baruta" otvorilo Bijenale

Bijenale crnogorskog teatra 2019. počelo je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu izvođenjem predstave "Bure baruta" Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog. Na samom početku publika je minutom ćutanja odala počast jednom od najznačajnih reditelja CNP-a, Nikoli Vaviću, koji je juče preminuo u Beogradu.

"Festival znači svetkovina i naš festival znači slavljenje pozorišne umjetnosti i pozorišnih umjetnika. Nikola Vavić bio je jedna od najznačajnijih figura u ukupnoj istoriji Crnogorskog narodnog pozorišta koji je dao vanredan doprinos razvoju i usponu ove kuće. I ovaj festival neka bude u znaku onih istinskih i strastvenih pozorišnih ljudi čiji život znači teatar", kazala je direktorica Zorana Kralj.

Kako ističu u CNP-u, Bijenale crnogorskog teatra 2019. donosi ciklus pozorišnih predstava koje su ostavile najveći trag u crnogorskoj pozorišnoj produkciji u potekle dvije pozorišne sezone.

"Tokom deset dana trajanja festivala, kroz devet predstava koje se nadmeću za nagrade, otvaramo prostor za kritičko sagledavanje našeg pozorišnog sistema, za promišljanje budućnosti Bijenala, u neposrednom susretu umjetnika i publike. Neka Bijenale crnogorskog teatra u ovim danima bude mjesto okupljanja, mjesto dijaloga i mjesto slavljenja umjetnosti i snage pozorišta", poručila je Kralj na otvaranju festivala.

Ansambl predstave "Bure baruta" kojom je nacionalni teatar otvorio prethodnu pozorišnu sezonu se nakon izvođenja pridružio publici i medijima u Pres sali, gdje su uz moderatora Zorana Rakočevića, razgovarali o aktuelnosti teksta i samom procesu, uz poseban osvrt na poetiku nasilja koja prožima cijelu predstavu.

Glumica Jelena Nenezić Rakočević kazala je da su joj u procesu građenja lika mnogo značili progoni koje su imali prije premijere.

"Uvjeren sam da se radi o jednom zaista respektabilnom kulturnom događaju, jer teatar je u Crnoj Gori nosilac vremena, prilika i prostora u kom živimo", kazao je glumac Slobodan Marunović i dodao da je u početku nastajanja predstave "Bure baruta" smatrao njeno postavljanje repertoarskim promašajem, ali da ga je ona demantovala.

"Mi vidimo sebe u ogledalu preko ove predstave i ona nam pokazuje da nismo mnogo odmakli od momenta kada je nastao ovaj tekst, poručio je Marunović.

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević osvrnuo se na aktuelnost teksta ističući da će predstava biti aktuelna i za deset godina.

Glumac Stevan Radusinović je kazao svuda ima konflikata, ne moramo se vezivati samo za Balkan, ali ovdje ti ljudi, ti likovi samo sagorijevaju zbog situacije u kojoj se nalaze.

Na Bijenalu crnogorskog teatra sjutra veče će biti izvedena predstava "Sin" Mirjane Medojević u režiji Mirka Radonjića, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Za publiku iz Podgorice obezbijeđen je besplatan prevoz autobusom u 19 sati ispred Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније