Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

25. 10. 2019. 16:13 >> 16:12

BIJENALE

Predstava "Sin" donijela osjećaj zajedništva

Predstava "Sin" koju je po tekstu Mirjane Medojević režirao Mirko Radonjić izvedena je sinoć u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, u okviru Bijenala crnogorskog teatra 2019.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Marija Đurić i Omar Bajramspahić.

Komad se ne bavi temom rata, već onim što u ljudima ostane nakon rata i to je bila jedna od tema razgovora na okruglom stolu kritike i medija održanom nakon predstave na kome su, uz moderatora Zorana Rakočevića, učestvovali glumci i reditelj.

Reditelj Mirko Radonjić je pojasnio da je tekst "Sin" koji je Mirjana Medojević pisala na studijama već bio star dvije godine kada su počeli da rade na njemu.

"Proces je tekao kao konstrukcija i dok smo radili na tekstu, mijenjali smo ga, tako da je on bio potpunio drugačiji kada smo počeli sa probama. Bilo je izazovno baviti se ovom temom, a ne skliznuti u melodramu i patetiku", istakao je Radonjić.

Glumac Srđan Grahovac je kazao da je važno baviti se temama koje guramo pod tepih.

"Srećan sam zbog hrabrosti ove kuće da postavi jedan ovakav komad. Važno je da se ne lažemo i da u pozorište stavimo ono što može svima da nam zasmeta. Meni lično ne, ali nekima jeste i to znamo kroz ove dvije godine koliko igramo predstavu", kazao je Grahovac.

Glumac Omar Bajramspahić je rekao da mu je ovo bio jedan od najtežih i najdragocjenijih procesa do sada.

"Ja sam rođen u sred tog rata i mnogo familije sam izgubio u njemu. Mislim da je i sad rat, mi samo bježimo od istine. Samo se mrzimo. A treba da se volimo. Volimo se malo, i sve će biti okej", poručio je on.

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević je na okruglom stolu rekao da je dovoljno što se osjetilo neko zajedništvo tokom večeri i da osim ljepote, zadovoljastva i tog osjećaja zajedništva, od pozorišta više i ne očekuje.

U subotu 26. oktobra će na Velikoj sceni biti izvedena baletska predstava "Krik" u produkciji Baletske trupe "Ballo". Nakon predstave, autorski tim i glumci će razgovarati sa publikom na okruglom stolu kritike i medija koji će moderirati Zoran Rakočević.

Prilog: Ana Ašanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније