Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

27. 10. 2019. 14:00   >>  14:01

PETI DAN BIJENALA CRNOGORSKOG TEATRA

Čežnja za dodirom kroz baletsku predstavu "Krik"

Baletska predstava "Krik" u produkciji baletske trupe "Ballo", na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta izvedena je sinoć, petog dana Bijenala crnogorskog teatra.

Na muziku Kevina Mekleoda, koreografkinje Tamara Vujošević Mandić i Slavka Nelević su, zajedno sa igračima (Jelena Simić, Ana Babić i Marko Radonjić) na početnu ideju smišljale rješenja i stvorile predstavu "Krik", a o procesu nastajanja predstave razgovarali su na okruglom stolu kritike i medija sa moderatorom Zoranom Rakočevićem.

"Ovom predstavom smo željeli da ukažemo na to u kakvom svijetu sada živimo – svijetu nekomunikacije, otuđenosti, nasilja. Iz svakodnevnih situacija vidimo da nemamo podršku jedni od drugih, da agresivnost sve više uzima maha i zato smo ovu predstavu htjeli da posvetimo poruci – da treba više da se volimo", poručila je Vujošević Mandić.

Slavka Nelević se zahvalila Crnogorskom narodnom pozorištu na podršci.

"Ballo ne bi postojao ovih 17 godina da nema CNP, koje nam jedino pruža podršku. Ova premijera je, kao i posljednje tri, nastala isključivo zato što smo od nacionalnog teatra dobili prostor za rad", istakla je Nelević.

Glumica Jelena Simić zamijenila je Jovanu Čađenović koja je bila u prvobitnoj podjeli.

"Rad na 'Kriku' je bio veoma kompleksan i izazovan za mene kao glumicu. Ovdje je potrebno mnogo više angažmana nego u klasičnom glumačkom teatru, potrebna je velika fizička spremnost, kao i rad sa sobom iznutra. Imala sam čast da zamijenim Jovanu Čađenović, koja je otišla na studije u Italiju i za svega mjesec dana smo spremili predstavu. Nije bilo lako, ali ovo je sigurno polje koje najviše volim", kazala je Simić.

Ana Babić se osvrnula na motive iz kojih je predstava nazvana upravo "Krik".

"Mladi su danas na ivici da kriknu, pitanje je samo koliko je ko osviješćen. Dosta mladih ima nejasan fokus, nemaju jasan cilj, i uz previše informacija sa svih strana, osjećaju veliki pritisak. Svako od nas ima svoj pojedinačni vapaj, ali uz njega postoji i kolektivno nezadovljstvo", rekla je Babić.

Marko Radonjić je istakao da nije lako biti igrač baleta u Crnoj Gori, jer publika ovdje još gleda na balet u okvirima klasičnog baleta.

"Iz klasičnog baleta jeste sve poteklo, ali danas postoje razni pristupi, škole, tehnike. Ono što mi radimo je profesionalni hobi prema kome se odnosimo čak pomalo zaluđenički. To je neko ludilo koje nas drži i držaće nas sve dok budemo imali snage", kazao je Radonjić.

Aleksandar Milosavljević je pohvalio predstavu koja govori o užasnoj čežnji za dodirom.

U ponedjeljak 28. oktobra će u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u 20 sati biti izvedena predstava "Krvave svadbe" Federka Garsija Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice, a u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Grada teatra Budva. Za publiku koja je rezervisala ulaznice, organizovan je besplatan prevoz ispred CNP u 19 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније