Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

11. 11. 2019. 13:50 >> 15:24
1

PROJEKAT MINISTARSTVA KULTURE

Za projekte NVO 357.000 eura

U Ministarstvu kulture danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora o finansiranju projekata nevladinih organizacija u oblasti kulture i umjetnosti.

Ove godine, po tom osnovu, Ministarstvo kulture finansiraće 36 najbolje ocijenjenih projekata i to nakon što je sproveden javni konkurs "Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene". Projekti će biti finansirani ukupnim iznosom većim od 357.000 eura.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je podsjetio kako je riječ o drugoj godini tokom koje Ministarstvo realizuje ovaj konkurs.

"O ovogodišnjem interesovanju, najbolje svjedoči podatak da su projekte prijavile 173 organizacije. Odluku o raspodjeli sredstava donijela je Komisija Ministarstva kulture, nakon kompleksne procedure, a na osnovu Rang liste projekata. Posebno mi je drago što podržanih 36 projekata pripadaju raznolikom dijapazonu kulturnih izraza i što su usmjereni na zadovoljenje potreba raznovrsnih ciljnih grupa u domenu kulture i umjetnosti. Projekti obuhvataju gotovo sve oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine, a takođe su zastupljene i različite socijalne i ranjive grupe. Ovogodišnju novinu čine istraživački projekti, kao poseban segment konkursa. Evidentno je da konkurs ispunjava svoju namjeru, a to je realizacija partnerskih projekata nevladinih organizacija. Tako će se od 36 projekata, njih čak 15 sprovoditi u partnerstvu", rekao je on.

Predsjednik Komisije zadužene za raspodjelu sredstava Dragoljub Janković, istakao je kako je konkurs realizovan uz četiri strateška cilja.

"Riječ je o jačanju nezavisne kulturne scene, zaštiti i promociju raznolikosti kulturnih izraza, ravnomjernom razvoju kulture na teritoriji Crne Gore i realizaciji istraživačkih projekata kao preduslova strateškog planiranja u kulturi. Komisija Ministarstva kulture za raspodjelu sredstava je pred sobom imala veliki izazov da sprovede kompleksu proceduru, kao i obimne aktivnosti, u odnosu na veliki broj prijava koji je i ove godine pristigao na konkurs", naglasio je on.

Od 176 pristiglih prijava, kako je istakao Janković, 101 je zadovoljila administrativnu provjeru. U drugoj fazi, nezavisni procjenjivači bodovali su projekte i to prema četiri kriterijuma i 16 mjerila.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније