Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 11. 2019. 10:59   >>  10:57

NAGRADA SVIM UČESNICIMA

Otvoren 41. Crnogorski likovni salon - 13. novembar

Crnogorski likovni salon - 13. novembar, otvoren je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je ravnopravno svim učesnicima čiji su radovi predstavljeni: Dante Buu, Srđa Dragović, Lenka Đorojević i Matej Stupica, Adrijana Gvozdenović, KANA / Ko ako ne arhitekt, Irena Lagator Pejović, Danilo Prnjat i Mirko Radonjić.

Predsjednica Žirija Anastazija Miranović je kazala da oni, angažovanim, lucidno promišljenim radovima, artikulišu savremeni društveni kontekst i poziciju umjetnosti i umjetnika unutar sistema odlučivanja, društveno-političkog i prirodnog ambijenta, uključujući kao kohezionu determinantu svojih umjetničkih realizacija zajedništvo.

"U tom kontekstu i Žiri se odlučio da dodijeli jednu ravnopravnu nagradu svim učesnicima, s obzirom na to da se ni jedan rad kvalitativno nije izdvojio u odnosu na druge", naglasila je Miranović.

Selektorka Salona Natalija Vujošević pojasnila je da su na izložbi predstavljeni umjetnici i umjetnički kolektivi koji se u praksi bave problemima i krizom društva.

"Cilj ove izložbe je i da ukaže i podsjeti na umjetnost čiji fokus nije zabava, tržište ili turizam, već kultura kao korektivna i razvojna uloga društva. Time ovi umjetnici daju doprinos upravo onoj borbi koja se nikada ne može i ne smije završiti, a to je borba za solidarno i slobodno društvo", kazala je Vujošević.

U katalogu koji prati izložbu, u “Malim salonskim razgovorima” ili “Niko nas ništa nije pitao”, mogu se pročitati razgovori između selektorke i autora kroz koje se saznaje nešto više o statusu umjetnika i umjetnosti u našem društvu, otkrivaju se različita mišljenja i stavovi autora o aktuelnim pitanjima koja tretiraju obrazovanje, kulturu i umjetnost, dok selektovani radovi kritički vizuelizuju sadržaje iz neposrednog okruženja autora, komuniciraju sa publikom kroz podsjećanje na probleme koji su zajednički i pozivaju na društvenu odgovornost.

Organizatori salona su Prijestonica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, a njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Crnogorski likovni salon - 13. novembar, organizuje se od 1965. godine, kao manifestacija koja je njegovala tradiciju likovne umjetnosti i prezentovala dostignuća, najprije cetinjskih umjetnika, a kasnije i umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније