Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina ]

24. 11. 2019. 15:37 >> 15:34
4

KRALJ OCIJENILA

Potrebno unaprijediti status CNP-a

Društveni položaj i ugled Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) na visokom su nivou, ali status te pozorišne institucije treba unaprijediti kako bi njegovi uspjesi i rezultati bili vidljivi širem društvenom sloju, ocijenila je direktorica CNP-a Zorana Kralj.

Prema njenim riječima, osobenost jednog društva najpotpunije se ogleda na pozorišnoj sceni, a kompleksnost društvenih pojava, problemi sa kojima se suočava i procesi kroz koje društvo prolazi i otvaranje onoga što su socijalna uslovljenost i nemogućnost, pitanja su kojima se pozorište bavi.

"Preispitivanje i problematizovanje što se nas danas tiče, kroz umjetnost i kroz jezik, uloga su i zadatak pozorišta u jednom društvu", rekla je Kralj u intervjuu agenciji MINA.

Nemoguće je, kako je objasnila, odvojiti pozorište od društva u kojem djeluje, jer u toj simbiozi i teatarskoj slici ogleda se neraskidiva povezanost.

"Kakvo nam je društvo, takve su i institucije kulture, i čini se da je društveni položaj i ugled CNP-a na visokom nivou, ali se trudimo da status vodeće pozorišne institucije unaprijedimo i da se svi dosadašnji uspjesi i rezultati uvećaju i da budu vidljivi širem društvenom sloju", istakla je Kralj.

Kako je navela, ono što ključno određuje odnose CNP-a i Ministarstva kulture jeste intenzivna i svakodnevna komunikacija i prepoznavanje svega onoga što su napori i prioriteti, koji su unutar kuće određeni.

"Bilo da je riječ o finansijskim sredstvima koja se opredjeljuju za CNP, bilo da je riječ o infrastrukturnim problema koji se odnose na uslove rada i na normativne i druge aspekte koji su važni kako bi CNP u potpunosti obavljalo funkciju i djelatnost", rekla je Kralj.

Prema njeninm riječima, ukupni budžet za ovu godinu koji je opredijeljen za CNP je više od 2,3 miliona eura-

"Stavka u budžetu koja je najvažnija je programski novac koji je isključivo namijenjen za realizaciju programskih djelatnosti, ove godine iznosio je 435 hiljada EUR", kazala je Kralj.

Ona je istakla da se trude da na realan način raspolažu sredstvima koje dobijaju i da u odnosu na njih planiraju i realizuju pozorišne aktivnosti.

"Ono što je važno kada je u pitanju saradnja sa Ministarstvom, jeste da taj resor dodatno, kroz sufinansiranje podržava važne programe i projekte CNP-a, koji se tiču ili konkursa za domaći dramski tekst ili važnih gostovanja koje CNP realizuje u regionu", rekla je Kralj.

Kada je u pitanju dodatno finansiranje, Kralj je kazala, da pokušavaju da obezbijede koliko je moguće druge načine za dobijanje sponzora.

Prema njenim riječima, situacija nije sjajna kada je u pitanju sponzorstvo iz privatnog sektora i ulaganja u neprofitne i nekomercijalne institucije kao što je CNP.

"Ipak smo obezbijedili značajnu podršku u poslednjih tri godine od Hipotekarne banke i CEDIS-a, koji koliko je moguće se trudi da prepozna važne projekte CNP-a i da da svoju podršku", kazala je Kralj.

Kako je dodala, problemi sa kojima se CNP suočava se odnose na samu infrastrukturu odnosno na stanje objekta, s obzirom da je zgrada stara više od 20 godina i da je kroz nju prošlo preko 1,5 miliona ljudi.

"Nužna su dodatna ulaganja kako se obezbijedili optimalni uslovi za funkcionisanje i za obavljanje djelatnosti", istakla je Kralj.

U tom dijelu, pojasnila je Kralj, postoji dobra komunikaciju sa Ministarstvom i razumijevanje problema, tako da je u prethodoj godini adaptirana scena studio, dosta je uloženo scensku tehniku i opremu i riješen je problem termotehnike, odnosno grijanja i hlađena.

"Završena je prva faza u sanaciji termotehničkog sistema i u narednoj godini moće će u potpunosti da se kaže da je ovaj problem prevaziđen", rekla je Kralj.

Kada su u pitanju cijene karata za CNP, Kralj smatra da su cijene pristupačne i u skladu sa ekonomskom situacijom i životnim standardom građana.

"Mali broj pozorišta sa stalnim repertoarom djeluje na malom prostoru, što omogućava stabilnu publiku, ali to ne znači da pred nama nije zadatak da se publikom kontinuirano bavimo, ispitujući njihove profile i potrebe i fokusirajući se na posebne ciljne grupe", istakla je Kralj.

Prema njenim riječima, odziv publike je svake godine odličan i postoji interesovanje šire populacije za pozorište, ali je potencijalnoj publici potreban dodatni podsticaj.

Ona je pojasnila da cilj akcije koju CNP organizuje, a koja podrazumijeva kupovinu dvije karte po cijeni jedne, nije samo da se učini repertoar pristupačnijim, već da se animira ciljna grupa koja je najizazovnija za svako pozorište a to je takozvana „nepublika“ odnosno ljudi koji nikada ili rijetko dolaze u pozorište.

Kralj je navela da je više od 43 hiljade gledalaca u prošloj godini ispratilo 178 programa od čega je 131 bio pozorišni program odnosno predstava.

"U prošloj godini imali smo dvije nove predstave i premijere, dok su u ovoj godini realizovana četiri nova naslova", rekla je Kralj.

Što se tiče angažovanja, Kralj je istakla, da se trude da anganžuju crnogorske umjetnike u svim pozorišnim profesijama, od reditelja, dramaturga, producenta i da glavna snaga budu glumci iz asambla CNP-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније