Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 11. 2019. 21:06 >> 21:04

PFF OD 3. DECEMBRA

Šest dana uz favorite svjetskih filmskih festivala

Podgorica film festival, koji će biti otvoren u utorak 3. decembra, predstavljaće sjajnu priliku da ljubitelji filma uživaju u premijerama i ostalim ostvarenjima koja su nagrađena najvećim svjetskim priznanjima kinematografije.

Direktor festivala Andro Martinović kazao je da PFF već četvrtu godinu za redom prikazuje filmove koji su obilježili godinu za nama, kao i one koji mjesto ne mogu naći u komercijalnim bioskopskim prikazivanjima, iako imaju izuzetnu umjetničku vrijednost.

Festival počinje prikazivanjem albanskog kratkog filma "Kombi" koji je uvod u "Ćirće" - program Crne Gore, italijanske regije Pulja i Albanije u okviru koga će biti prikazana dva dugometražna i šest kratkih filmova.
Otvaranje festivala rezervisano je za film "O beskonačnosti" Roja Andersona, koji je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji.

"Među nagrađivanim filmovima koje ćemo prikazati a koji su privukli mnogo pažnje publike jesu ostvarenje Romana Polanskog "Optužujem" i film Fransoa Ozona "Milošću božjom" koji je u Berlinu nagrađen Srebrnim medvjedom", kazao je Martinović na pres konferenciji povodom početka festivala.

Filmovi koje je Martinović posebno preporučio jesu i "Odvedi me na neko lijepo mjesto" koji je dobio Srce Sarajeva, "See factory", "Beautiful boy" koji se prikazuje na zatvaranju festivala, te film "Okrug", Girmura Hakonarsona.

Martinović je kazao da je posebno ponosan na prikazivanje crnogorskog filma "Dohvati nebo", premijerno prikazanog na filmskom festivalu u Herceg Novom. Pažnji publike preporučuje i film "Slučaj Makavejev" čiji je autor Goran Radovanović.

Na otvaranju festiva biće uručena nagrada Crnogorske kinoteke – Kino oko za poseban doprinos kinematografiji Manuelu Albertu Klaru, koji je veliko ime evropskog filma.

"Klaro je napravio izuzetnu karijeru, obilježila ga je saradnja sa dva reditelja – Kristoferom Boom i Lars von Trirom. Mi ćemo u okviru njegove retrospektive pogledati filmove "Nimfomanka" i "Melanholija" – za koju je Klaro dobio evropskog Oskara", kazao je Martinović.

Crnogorskoj publici Klaro može biti poznat i kroz saradnju sa našom glumicom Marijanom Janković koja je svoju karijeru napravila u Dankoj. Njen kratki film "Maja" snimao je Klaro, a ostvarenje je dobilo nagradu Danske filmske akademije i pobijedio je na festivalu Tribeka u Njujorku, čiji je osnivač i direktor Robert de Niro. Film je prikazan na prošlogodišnjem PFF.

Organizatori festivala pozvali su ljubitelje filma na panel diskusije koje će biti organizovane svakog dana u 12:00h u Centre ville, a među učesnicima će biti i Klaro (4.12.).

Sanja Vojinović ispred Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada podsjetila je da je PFF u sklopu Deusa i da već četvrtu godinu za redom publika ima priliku da gleda sjajna evropska i svjetska ostvarenja. "Glavni grad prepoznaje ovaj kvalitet te ga stoga i podržava", kazala je Vojinović.

Martinović je pozvao publiku da kao predfestivalsku aktivnost dođu na izložbu "70 godina crnogorske kinematografije", u 19h u CNP-u u ponedeljak, 2.decembra.

"To je projekat na kome smo radili zajedno sa Momirom Matovićem i Filmskim centrom Crne Gore. Mnogi originalni eksponati predstaviće rad Lovćen filma, Filmskog studija Titograd i Zeta filma, kao i ostalih naših institucija", kazao je Martinović.

Na kraju, Martinović je rekao da se publika PFF-a iz godine u godinu širi i da ovaj festival daje sve veći pečat podgoričkom bijelom platnu.

Organizatori su se posebno zahvalili Ministarstvu kulture, Sekretarijaru Glavnog grada za kulturu i sport, Filmskom centru, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, etno džez klubu Sejdefa i hotelu Centre ville.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније