Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

07. 12. 2019. 15:33 >> 15:33

FESTIVAL FILMOVA O LJUDSKIM PRAVIMA

"Ubrzaj" donosi nove provokativne priče

Deseto jubilarno izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", počeće u utorak 10. decembra sa projekcijom filma "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević.

Kako su saopštili organizatori fokus festivala je na suočavanju sa prošlošću, rodnoj ravnopravnosti i LGBT pravima, uz brojne prožimajuće savremene ljudskopravaške izazove predstavljene kroz vizuru vrhunskih filmova najnovije produkcije.

"Ubrzaj" donosi najviše premijera do sada, ali i izložbu i niz panel diskusija.

Drugi dan Festivala "Ubrzaj", 11 decembra, počinje u 16.30 sati otvaranjem izložbe fotografija "Iza sedam logora: od zločina kulture do kulture zločina", autora Hrvoja Polana, u holu Scene Studio CNP-a, a na otvaranju će govoriti Nataša Govedarica, programska direktorka ForumZfD kancelarije u Beogradu i Miloš Vukanović, istoričar i savjetnik u CGO-u.

Od drugog dana, 11. decembra, slijede i četiri filma iz programa "Ubrzajmo rodnu ravnopravnost". To su "Naše majke", reditelja Cezara Diaza, koji će biti prikazan u 17 sati, kandidat je za Oskara a bavi se posljedicama dugogodišnjeg građanskog rata u Gvatemali. Zatim "Edna", reditelja Vuka Mitevskog, u 18.30 h. Projekcija filma "Noćna sesija", reditelja Petra Tomadzea, slijedi u 18.45 sati.

Film "Golda", reditelja Sagi Bornstein, Udi Nir i Shani Rozanes, prikazuje se 13. decembra u 17 sati, a to je uzbudljiva priča o mandatu izraelske premijerke Golde Meir – od iznenađujućeg uspona na vlast i zadivljujućeg međunarodnog ugleda kao ‘kraljice jevrejskog naroda’ do tragičnog i usamljenog pada.

"RBG", rediteljke Džulije Koen i Betsi Vest, publika će imati prilike da vidi u petak od 18.30. Zatim slijedi kratki film "Dnevni otpust", u režiji Martina Vintera, u petak u 20.25 sati.

Ovaj program završava film "Alis i gradonačelnik", reditelja Nikolasa Parisera koji se prikazuje od 17 sati.

"LGBTI prava izvan četiri zida – jednakost za sve" predstavlja tri filma tokom trećeg dana Festival "UBRZAJ" koja su već pokrenula niz pitanja iako je njihov filmski život tek počeo.

"Miler i sin", rediteljke Ašer Jelinski, "Gender Derbi", rediteljke Kamile Daklier, "I onda smo plesali", reditelja Levana Akina i kratki film "Udaljenost između nas i neba", reditelja Vasilisa Kekatosa, koji se iz Kana vratio sa Zlatnom palmom za najbolji kratki film i Queer nagradom za najbolji kratki film.

Program "Suočavanje sa prošlošću" donosi niz raznovrsnih filmova sa političkom osnovom.

"Koja je ovo država", reditelja Vinka Brešana, na programu je u utorak, 11. decembra od 19h. "Hladni slučaj Hammarskjold", reditelja Madsa Brugera, takođe je drugog dana od 21.30 h. "Upoznati Gorbačova", autora Vernera Herzoga, na repertoaru je četvrtog dana u 21.15 h.

Festival "UBRZAJ 2019", zatvara maestralni film Patricia Guzmana "Kordiljeri snova", u subotu u 20 h.

Festival centralni program ima u Podgorici od 10. do 14. decembra na Velikoj sceni i Studio sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Prateća izdanja su u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu Berane i gimnaziji "Panto Mališić", kao i Kotoru u Kino "Boka" i u gimnaziji "Kotor" 13. i 14. decembra. U Podgorici će biti organizovan jedan panel o suočavanju sa prošlošću i jedan o LGBT pravima, dok će u Beranama i Kotoru biti organizovane diskusije o rodnoj ravnopravnosti.

Festival se organizuje uz podršku Ministarstva kulture, njemačkog Foruma ZfD, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, praćenu medijskom podrškom RTCG, Vijesti, Radio Berana, Radio Kotora i portala CdM, a u partnerstvu sa Crnogorskim narodnim pozorištem, opštinama Kotor i Berane, BELDOCS-om, Sarajevo Film Festivalom, Crnogorskom kinotekom, gimnazijama „Panto Mališić“ i „Kotor“, Centrom za kulturu Berane i Međunarodnom mrežom festivala ljudskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније