Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 12. 2019. 09:21   >>  09:20 2

SINOĆ ZAVRŠEN

Prepune sale svjedoče uspjeh ovogodišnjeg PFF-a

Četvrti po redu Podgorica film festival, koji je završen sinoć, tokom šest dana trajanja prikazao je neke od najatraktivnijih nagrađivanih filmova i ugostio nekoliko hiljada ljubitelja sedme umjetnosti.

Kako navode organizatori festivala, ovogodišnje projekcije pratila je rekordna posjećenost publike, pa su neki filmovi reprizirani zbog velikog interesovanja.

"Reputaciju Festivala, kao kulturnog događaja koji se ističe u Glavnom gradu, dodatno učvršćuju imena koja gostuju, što kao laureati, što kao panelisti. Ove godine, svakodnevno su održavane panel diskusije sa predstavnicima filmske umjetnosti koje su zainteresovanima bile pravo kulturno okrepljenje", navodi se u saopštenju.

Direktor PFF-a Andro Martinović, na zatvranju festivala zahvalio se publici na strpljenju i prisustvu, ističući koliko je Festival "porastao" za četiri godine.

"Kada smo pokrenuli Festival, pošli smo od utiska da nam treba više kvalitetnih sadržaja i programa. Na početku, kao svojevrsnom pilot projektu u saradnji sa Zadrom, imali smo pet gledalaca po filmu. Danas, sale su u najvećem broju termina pune, oborili smo rekord posjećenosti, imaćemo u prosjeku više od stotinu gledalaca po filmu u toku šest festivalskih dana. Hvala vam na toj vrsti podrške, na prisustvu i sudjelovanju", kazao je Martinović.

On se posebno zahvalio publici na razumijevanju za određene tehničke probleme koji su se desili, uz podsjećanje da je pozorište privremeno pretvoreno u bioskop što dalje pokazuje koliko je potrebna ozbiljna infrastruktura u ovom segmentu.

Tokom šest dana filmske smotre prikazano je preko 25 renomiranih ostvarenja, 14 premijera, a filmovi koji su osvojili podgoričku publiku predhodno su puštani u Kanu, Berlinu, Veneciji, Torontu, Roterdamu, Sarajevu.

Organizatori festivala, NVO Podgorica film festival i Crnogorska kinoteka, nagradu “Kino oko” dodijelili su specijalnom gostu - Manuelu Albertu Klarou, čileansko-danskom direktoru fotografije, kome je bio posvećen program "Retrospektiva".

Ovaj svjetski priznat snimatelj radio je kao direktor fotografije sa mnogim poznatim imenima, a sa Lars fon Trirom je radio na filmovima "Melancholia" i "Nymphomaniac" koji su takođe bili prikazani na PFF-u.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније